STUDIU: Stresul reduce fertilitatea la femei, nu și la bărbați

Dana Lascu |
Data publicării:
Sistemul imunitar FOTO: pexels.com
Sistemul imunitar FOTO: pexels.com

20-25% dintre femei și 18-21% dintre bărbații de vârstă reproductivă spune că sunt zilnic stresați, în America de Nord. Deși cercetările anterioare au sugerat că stresul poate reduce șansele de concepție, puține studii au examinat această asociere între cupluri din populația generală. Acum, un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Boston constată că nivelurile mai ridicate de stres sunt asociate cu cote mai mici de concepție pentru femei, dar nu și pentru bărbați.

În America de Nord, 20-25% dintre femei și 18-21% dintre bărbații de vârstă reproductivă recunosc că zilnic au parte de stres. Deși cercetările anterioare au sugerat că stresul poate reduce șansele de concepție, puține studii au examinat această asociere între cupluri din populația generală.

Acum, un nou studiu, condus de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Boston (BUSPH), constată ca nivelurile mai ridicate de stres sunt asociate cu cote mai mici de concepție la femei, dar nu și la bărbați. Studiul lor a fost publicat în Jurnalul American de Epidemiologie.

Cum s-a desfășurat studiul

Deși acest studiu nu dovedește cu siguranță că stresul provoacă infertilitate, el oferă dovezi care să susțină integrarea îngrijirii sănătății mintale în orientarea de preconcepție și de îngrijire", spune doctorandul BUSPH Amelia Wesselink, autorul principal al studiului, citată de sciencedaily.com.

Cercetătorii au folosit date din Studiul de Sarcină realizat online (PRESTO), o cohortă pre-conceptivă în curs de desfășurare a planificării sarcinii din America de Nord, care urmărește cuplurile timp de 12 luni sau până la sarcină, oricare dintre acestea survine mai întâi. Pentru noul studiu, cercetătorii din Boston au uanalizat 4.669 de femei și 1.272 de bărbați, care nu au avut o istoric de infertilitate și nu au încercat să conceapă de mai mult de șase cicluri menstruale.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au măsurat stresul concepției, folosind versiunea de 10 elemente a scalei de stres percepută (PSS), care a fost creată pentru a evalua cât de imprevizibile, incontrolabile și copleșitoare își consideră o persoană circumstanțele vieții de zi cu zi.

Ambii parteneri au completat PSS la momentul inițial, iar femeile au completat, ulterior, PSS-ul bi-lunar. Chestionarele de bază au inclus, de asemenea, o serie de factori demografici și comportamentali, inclusiv rasă / etnie, venitul gospodăriei, dieta, somnul și frecvența actului sexual.

Sunt și alte cauze

Cercetătorii au descoperit că, dacă legătura dintre nivelurile mai ridicate de stres și cotele inferioare de concepție este o asociere cauzală, o mică parte din această asociere ar putea fi dată de scăderea frecvenței actului sexual și de creșterea neregularității ciclului menstrual. Dar asta numai la femei, pentru că bărbații nu prezintă aceeași asociere.

Autorii au notat că acesta este primul studiu care sugerează că „discordanța stresului partenerului" poate afecta probabilitatea de concepție, deși constatarea este considerată imprecisă și speculativă.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel