Studiu: Mănânci doar 10 ore pe zi și nu te îngrași

Dana Lascu |
Data publicării:
Toate mesele trebuie sa le iei in fereastra de 10 ore ca sa nu te ingrasi
Toate mesele trebuie sa le iei in fereastra de 10 ore ca sa nu te ingrasi

Într-un studiu realizat în laborator, oamenii de știință au descoperit că șoarecii care au defecte „ceasurile biologice interne", considerate vitale pentru un metabolism sănătos, ar putea fi protejați contra obezității și a bolilor metabolice dacă toate mesele dintr-o zi le iau într-o fereastră de 10 ore.

Oamenii de știință de la Institutul Salk au descoperit că șoarecii de laborator care nu au lipsit ceasurile biologice (circadiene) care reglează metabolismul, au șanse mici să ajungă obezi dacă mănâncă doar într-un interval de 10 ore.

Studiul lor, care a apărut în revista Cell Metabolism pe 30 august 2018, sugerează că problemele de sănătate asociate cu perturbări ale ritmurilor de 24 de ore de activitate și de odihnă - care la om sunt legate de consumul alimentar neregulat sau de munca în schimburi - pot fi corectate limitând timpul în care luăm masa. Mai precis, calculând din momentul în care începem prima masă din ziua respectivă și până când o încheiem pe ultima, intervalul nu trebuie să depășească 10 ore, notează sciencedaily.com.

Ne lungim prea mult cu masa

Pentru mulți dintre noi, ziua începe cu o ceașcă de cafea - primul lucru dimineața - și se termină cu o gustare, înainte de culcare, la 14 sau 15 ore mai târziu”, spune Satchidananda Panda, profesor la Laboratorul de biologie de reglementare al Institutului Salk și autorul principal al noului studiu.

„Dar restricționarea consumului de alimente la o fereastră de 10 ore pe zi, și repaus restul, poate duce la o mai bună sănătate, indiferent de ceasul nostru biologic", arată el.

Fiecare celulă din corpul mamiferelor operează după un ciclu de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritmul circadian - cicluri celulare care guvernează atunci când diferite gene sunt active.

Mâncarea la dispoziție tot timpul duce la obezitate

De exemplu, la oameni, genele pentru digestie sunt mai active mai devreme în timpul zilei, în timp ce genele pentru reparația celulară sunt mai active pe timp de noapte.

Anterior, echipa condusă de Panda a descoperit că șoarecii care au avut acces timp de 24 de ore din 24 la o dietă bogată în grăsimi au ajuns obezi și au dezvoltat o serie de boli metabolice incluzând colesterolul ridicat, ficatul gras și diabetul zaharat.

Dar, aceiași șoareci, când le-a fost limitat accesul la dieta bogată în grăsimi pentru doar 8 - 10 ore pe zi, au slăbit, devenind și mai sănătoși.

Cercetătorii cred că totul se datorează faptului că, indiferent de ceasul lor biologic, șoarecii au mâncat alimente bogat calorice atunci când genele pentru digestie erau mai active.

Potrivit cercetătorilor, noua lucrare sugerează că rolul principal al ceasurilor circadiene ar putea fi să spună animalului când să mănânce și când să stea departe de alimente. Atunci când acest ceas circadian este întrerupt (ca atunci când oamenii schimbă tura la muncă) sau când este compromis din cauza defectelor genetice, echilibrul dintre nutriție și refacere celulară se pierde și se instalează bolile.

Ceasul biologic se strică, cu vârsta

Pe măsură ce îmbătrânim, ceasurile noastre circadiane slăbesc. Această deteriorare dependentă de vârstă vine la pachet cu riscul crescut de boli metabolice, boli de inimă, cancer și demență.

Dar vestea bună, spun cercetătorii, este că un stil de viață simplu, cum ar fi consumul tuturor alimentelor în decurs de cel mult 10 ore pe zi, poate restabili echilibrul, elimina bolile metabolice și menține sănătatea.

Mulți dintre noi pot avea una sau mai multe gene defecte care provoacă boala, care ne fac să ne simțim neajutorați și condamnați. Constatarea că un bun stil de viață poate combate efectele rele ale unor gene defecte deschide noi speranțe pentru a rămâne sănătoși”, spune Panda.

Echipa de laborator urmărește să studieze, în continuare, dacă mesele luate exclusiv în interval de 8-10 ore pot preveni sau inversa multe boli ale bătrâneții, precum și modul în care studiul actual se poate aplica oamenilor. Site-ul lor, mycircadianclock.org, permite oricui să se înscrie în studii, să descarce o aplicație și să obțină îndrumări cu privire la modul de adoptare a unui ciclu optim de a mânca zilnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel