Studiul privind epidemiologia urbană prospectivă (PURE), care a cuprins 21 de țări de pe cinci continente și 136.384 de pacienți analizați, a urmărit să evalueze impactul consumului de lactate asupra riscului cardiovascular într-o cohortă diversă.
Deși concluziile cercetătorilor le reconfirmă pe cele ale altor studii, ele contrazic standardele actuale privind consumul de lactate, notează cardiovascularbusiness.com.
Peste 136.000 de pacienți urmăriți timp de 9 ani
„Produsele lactate reprezintă o sursă majoră de grăsimi saturate, care s-a presupus că afectează în mod negativ lipidele din sânge și cresc riscul de boli cardiovasculare și mortalitatea", a explicat autorul principal dr. Mahshid Dehghan, de la Institutul de Cercetare a Sănătății Populației din Canada.
„Folosind acest cadru, liniile directoare dietetice recomandă minimizarea consumului de produse lactate cu grăsime integrală pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la populație".
Dar respectvele recomandări nu recunosc unele dintre calitățile pozitive, preventive, ale laptelui și ale brânzeturilor cu conținut ridicat de grăsimi - au explicat autorii studlului publicat în The Lancet - precum calciul, vitamina K, grăsimile trans și anumite fosfolipide.
Potrivit studiului, programul PURE a evaluat aportul de lactate în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 35 și 70 de ani, utilizând chestionare alimentare specifice țărilor lor. Informațiile dietetice au fost înregistrate la momentul inițial al studiului, iar participanții au fost urmăriți pentru o medie de 9 ani, timp în care au avut loc 6.796 decese și 5.855 evenimente cardiovasculare majore.
Americanii și europenii, amatori de lactate
Consumul de lactate a fost cel mai mare în America de Nord și în Europa - au arătat dr. Dehghan și colegii săi - unde oamenii au consumat în medie patru porții, sau 368 de grame, de lactate pe zi. În metodologia studiului, o porție standard de lapte era considerată a fi o ceașcă de lapte sau iaurt, o felie de brânză sau o linguriță de unt.
Cei din sudul și sud-estul Asiei, China și Africa consumat, în medie, 37 grame de lactate pe zi, adică mai puțin de o porție.
În comparație cu persoanele care nu mâncau și nu beau lactate, consumatorii care s-au rezumat la trei porții pe zi au înregistrat rate mai scăzute de mortalitate din cauză cardiovasculară, deces în general, boli cardiovasculare garve și accident vascular cerebral. Persoanele care consumau doar lactate integrale au înregistrat niveluri mai scăzute, per total, de mortalitate și de evenimente cardiovasculare majore, în comparație cu cei care au consumat mai puțin de o jumătate de porție de lactate integrale pe zi, mai arată sursa citată.
Lapte și iaurt, nu brânză și unt!
Asociațiile pozitive și protectoare au fost în mare parte legate de lapte și de iaurt, dar nu de brânză și de unt, au notat dr. Dehghan și colegii săi. Nu a existat nicio legătură între aportul de lactate și incidența infarctului miocardic.
Într-un comentariu adăugat studiului, dr. Jimmy Chun Yu Louie (de la Universitatea din Hong Kong) și dr. Anna M. Rangan (de la Universitatea din Sydney) au arătat că descoperirile lui Dehghan și ale echipei sale pun la grea încercare standarde dietetice actuale.
„Rezultatele studiului PURE par să sugereze că aportul de lactate, în special laptele cu conținut inregral de grăsimi, ar putea fi benefic pentru prevenirea deceselor și a bolilor cardiovasculare majore", au scris Louie și Rangan.
Consumul de lapte nu trebuie descurajat
„Cu toate acestea, după cum au concluzionat autorii, rezultatele sugerează doar că sub nicio formă consumul de produse lactate nu trebuie descurajat, ba trebuie chiar încurajat în țările cu venituri mici și cu venituri medii".
„[Studiul aceasta] nu este semnătura finală pe aprobarea recomandării lactatelor cu grăsime integrală în fața celor cu conținut scăzut de grăsimi sau degresate", arată Louie și Rangan, conform sursei citate.
„Cititorii ar trebui să fie atenți și ar trebui să trateze acest studiu doar ca pe o altă probă - deși una mare, ce-i drept - în literatura de specialitate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.