STUDIU: În România, 21% dintre decesele COVID-19 pot fi legate de poluarea atmosferică

Dana Lascu |
Data publicării:
Aer poluat
Aer poluat

Expunerea pe termen lung la poluarea aerului a fost legată de un risc crescut de a muri din cauza COVID-19 și, pentru prima dată, un studiu a estimat proporția deceselor provocate de coronavirus care ar putea fi atribuită efectelor exacerbante ale poluării aerului pentru fiecare țară din lume.

O medie de circa 15% din toate decesele legate de COVID-19 la nivel mondial „ar putea fi atribuită expunerii pe termen lung la poluarea atmosferică", potrivit unui studiu internațional publicat luni.

Studiul, publicat în revista de specialitate Cardiovascular Research (link direct studiu), urmărește să evalueze proporția în care această poluare, deja la originea unor decese premature, ar putea influența și mortalitatea provocată de COVID-19.

Această proporție ar fi în jur de 19% în Europa, de 17% în America de Nord, de circa 27% în Asia de Est, potrivit estimărilor profesorului Jos Lelievel de la Institutul de chimie Max Planck din Mainz (Germania) și ale colegilor săi.

Expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică ar fi contribuit de asemenea la 29% din decesele cauzate de COVID-19 în Republica Cehă, 27% în China, 26% în Germania, 22% în Elveția, 21% în Belgia, 19% în Olanda, 18% în Franța, 15% în Italia, 14% în Marea Britanie, 12% în Brazilia, 11% în Portugalia, 9% în Spania, 6% în Israel, 3% în Australia și doar 1% în Noua Zeelandă.

În România, expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică ar fi contribuit la 21% dintre decese, după cum arată studiu (link direct tabel)

Cercetătorii spun că expunerea la poluarea atmosferică agravează probabil „comorbiditățile care ar putea avea rezultate fatale pentru sănătate în urma infectării cu noul coronavirus”. 

„Dacă aveți deja boli cardiovasculare, atunci poluarea aerului și infecția cu coronavirus vor provoca probleme care pot duce la atacuri de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral”, a declarat co-autorul studiului Thomas Muenzel de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel