Un studiu global publicat în Science Direct în care MedUni Viena a jucat un rol important a arătat că femeile au o șansă mai mare să aibă probleme cu grefele de bypass coronarian decât bărbații, ceea ce crește riscul de atac de cord. Cercetarea, publicată recent în "Journal of the American College of Cardiology", este cea mai amplă evaluare științifică a eșecului acestor operații la femei și subliniază nevoia de tratamente adaptate fiecărui gen.
Studiu amplu
Studiul a analizat datele a 4.414 pacienți, inclusiv 777 de femei, din șapte studii clinice internaționale. Echipa de cercetare, condusă de Mario Gaudino de la Weill Cornell Medicine din New York și Sigrid Sandner de la MedUni Viena, a descoperit că femeile au rezultate mai proaste pe termen lung și risc crescut de complicații după operația de bypass coronarian, comparativ cu bărbații.
Acestea includ o rată mai mare de eșec al grefelor, mai ales atunci când se utilizează venele de la picioare pentru a ocoli blocările arterelor.
"Rezultate mai bune se obțin cu arterele prelevate din braț (arterele radiale), dar această metodă este utilizată mai puțin frecvent la femei decât la bărbați", subliniază Sigrid Sandner.
În plus, s-a constatat că femeile au o nevoie mai mare de intervenții repetate pentru a îmbunătăți perfuzia miocardică și un risc crescut de atac de cord și de deces.
Vezi și: Cum se pot corecta pomeții căzuți. Prof. Ioan Lascăr: Poate afecta confortul psihic
Probleme cardiace - FOTO: Freepik@creativeart
Femeile sunt subreprezentate în studii
"Cauzele diferenței de gen după CABG nu sunt suficient de clare, deoarece femeile sunt subreprezentate în studiile relevante" raportează Sigrid Sandner.
Totuși, rezultatele arată că motivele nu se limitează doar la eșecul grefei, ci sunt influențate de mai mulți factori. Unul dintre acești factori este faptul că bolile cardiovasculare sunt adesea diagnosticate mai târziu la femei și sunt într-un stadiu mai avansat atunci când se efectuează operația de bypass coronarian comparativ cu bărbații.
De asemenea, analizele datelor pacienților arată că femeile beneficiază mai puțin de bypass-uri arteriale în comparație cu bărbații, în timp ce bypass-urile venoase, care au o permeabilitate mai scăzută, sunt mai des utilizate. În plus, femeile primesc adesea o îngrijire de urmărire mai puțin completă după operația de bypass coronarian, ceea ce poate contribui, de asemenea, la rezultate mai slabe pe termen lung.
"Concluziile noastre subliniază necesitatea de a dezvolta abordări specifice genului în îngrijirea medicală a pacienților cu bypass coronarian. În special, trebuie să luăm măsuri pentru a crește rata de permeabilitate a grefelor de bypass la femei", subliniază Sigrid Sandner.
Este necesară și o cercetare suplimentară pentru a identifica cauzele subiacente ale rezultatelor mai slabe ale tratamentului la femei și pentru a putea lua măsuri specifice.
Vezi și: Temperaturile ridicate, efect asupra inimii. Dr. Adrian Copcea: Scade tensiunea
Ce este un bypass coronarian
Un bypass coronarian este o intervenție chirurgicală folosită pentru a trata boala coronariană. În această procedură, sângele este redirecționat în jurul părților îngustate sau blocate ale arterelor majore pentru a îmbunătăți fluxul de sânge și aportul de oxigen către inimă.
Se folosește o venă sau o arteră prelevată din altă parte a corpului (de obicei piept, picior sau braț), care este fixată la artera coronariană deasupra și dedesubtul zonei afectate.
Această nouă conexiune se numește grefă. Numărul de grefe necesare depinde de gravitatea bolii coronariene și de câte dintre arterele coronariene sunt afectate.
Procedura de bypass coronarian se efectuează sub anestezie generală, astfel că pacientul este inconștient pe durata operației. De regulă, intervenția durează între 3 și 6 ore, potrivit NHS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.