Studiu de pionierat: ''Implant cerebral'' pentru Parkinson

Sebastian Florea |
Data publicării:
Activitatea creierului poate fi îmbunătățită la vârste mai înaintate
Activitatea creierului poate fi îmbunătățită la vârste mai înaintate

Un ''implant cerebral'' a fost utilizat în tratamentul bolii Parkinson în cadrul unui studiu de pionierat.

Un dispozitiv ce permite administrarea substanţelor medicamentoase direct în creier a fost implantat în zona laterală a capului mai multor pacienţi diagnosticaţi cu boala Parkinson,în cadrul unui studiu de pionierat efectuat în Marea Britanie, relatează Press Association. Dispozitivul a fost utilizat pentru a inocula direct în zona afectată a creierului o proteină produsă în mod natural, despre care se crede că ar ajuta la repararea celulelor afectate de boala Parkinson.

Rezultatele studiului clinic oferă o speranţă pacienţilor diagnosticaţi cu boala Parkinson, au notat oamenii de ştiinţă. În total, 41 de persoane au fost supuse unei intervenţii chirurgicale robotizate pentru implantarea în creier a patru tuburi, în cadrul studiului finanţat de organizaţia Parkinson's UK, desfăşurat în asociere cu North Bristol NHS Trust.

Sistemul conceput special a permis inocularea cu mare acurateţe a unei proteine, numită factor neurotrofic derivat din linia celulelor gliale (GDNF), în zona afectată din creier. Jumătate din grupul de participanţi a beneficiat de inoculări GDNF efectuate lunar timp de nouă luni, în timp ce persoanele din cealaltă jumătate a primit un placebo. Ulterior, în a doua etapă a studiului clinic, tuturor participanţilor li s-a administrat GDNF timp de nouă luni.

În cazul subiecţilor cărora li s-a inoculat proteina, tomografiile computerizate au relevat semne de îmbunătăţire după prima etapă a studiului clinic, potrivit concluziilor publicate în jurnalul Brain şi în Journal of Parkinson's Disease. Ambele grupuri de pacienţi au prezentat o îmbunătăţire a simptomelor după nouă luni, în special subiecţii care au primit GDNF în prima etapă. Un an şi jumătate mai târziu, după ce tuturor pacienţilor li s-a administrat GDNF, ambele grupuri au manifestat o îmbunătăţire a simptomelor moderată spre însemnată, mulţi dintre aceştia devenind mai activi.

Oamenii de ştiinţă au declarat că nu este clar deocamdată dacă rezultatul se datorează tratamentului sau efectului placebo, ţinând cont că participanţii se aşteptau la beneficii, şi au notat că este nevoie de aprofundarea cercetărilor. Eficacitatea sistemului de inoculare a substanţelor medicamentoase direct în creier sugerează că poate oferi noi modalităţi de tratare a tumorilor cerebrale, a efectelor accidentelor vasculare cerebrale şi a altor afecţiuni degenerative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel