Vezi și: Europenii se confruntă cu probleme cognitive. De ce românii sunt mai afectați
Un studiu recent arată că antibioticele de primă linie, precum nitrofurantoinul și trimetoprim-sulfametoxazolul, sunt cele mai eficiente în tratarea infecțiilor urinare necomplicate (ITU), comparativ cu alte opțiuni, precum fluorochinolonele și beta-lactaminele. Pacienții tratați cu antibiotice de primă linie au avut un risc mai mic de a reveni la spital din cauza unei infecții recurente sau a altor complicații.
De asemenea, reacțiile adverse au fost minime și comparabile între tratamente, dar antibioticele de primă linie au fost asociate cu un risc mai mic de diaree și leziuni renale. Recomandările actuale ale experților sunt încă valabile, iar antibioticele de primă linie sunt cele mai potrivite, cu excepția cazurilor de rezistență la antibiotice sau intoleranță la medicamente.
Studiu retrospectiv
Studiul retrospectiv a analizat 57.585 de episoade de ITU la 49.037 de paciente (vârsta medie 51,7 ani), folosind datele din sistemul de asigurări Independence Blue Cross din Philadelphia, colectate între 2012 și 2021.
Participantele au primit unul dintre următoarele tratamente:
- Antibiotice de primă linie (nitrofurantoin sau trimetoprim-sulfametoxazol) – utilizate în 61% din cazuri.
- Fluorochinolone (ciprofloxacin, levofloxacin sau ofloxacin) – prescrise în 37% din cazuri.
- Beta-lactamine (amoxicilină-clavulanat, cefadroxil sau cefpodoxim) – folosite în doar 2% din cazuri, potrivit Medscape.
Risc mai mic de eșec al tratamentului
Cercetătorii au urmărit rata de revenire a pacienților la medic în termen de 30 de zile din cauza unei infecții recurente, pielonefrite sau sepsis. Rezultatele arată clar avantajul antibioticelor de primă linie:
Comparativ cu fluorochinolonele, acestea au redus riscul de revenire cu 1,78%.Față de beta-lactamine, riscul a fost mai mic cu 6,40%.
Infecții urinare - FOTO: Freepik@luckycat686868
Reacții adverse comparabile
În ceea ce privește siguranța tratamentului, toate cele trei clase de antibiotice au avut rate similare de reacții adverse. Totuși, antibioticele de primă linie au fost ușor mai bine tolerate, fiind asociate cu un risc mai mic de:
Diaree: -0,15% risc absolut (interval de încredere 95%, -0,27% până la 0,00%).
Leziuni renale acute: -0,35% risc absolut (interval de încredere 95%, -0,52% până la -0,18%).
Vezi și: Colesterolul HDL, impact negativ. Crește riscul unei afecțiuni care poate duce la orbire
Ghidurile rămân relevante
Autorii studiului confirmă că recomandările actuale ale Societății Americane de Boli Infecțioase (IDSA) pentru tratamentul ITU necomplicate rămân valabile, în ciuda schimbărilor în rezistența bacteriană.
"Dacă un pacient nu are un istoric de rezistență la antibiotice sau intoleranță și nu locuiește într-o zonă cu rate ridicate de rezistență, nitrofurantoinul și trimetoprim-sulfametoxazolul sunt în continuare tratamentele de primă alegere", subliniază cercetătorii.
Infecțiile urinare, ce sunt
Infecțiile urinare sunt infecții ale sistemului urinar, care poate include rinichii, vezica urinară, ureterele (tuburile care leagă rinichii de vezică) și uretră (canalul care transportă urina în afara corpului). Cele mai frecvente infecții urinare sunt infecțiile vezicii urinare (cistita) și infecțiile uretrale. Aceste infectii sunt adesea cauzate de bacterii, în special Escherichia coli, care ajung în tractul urinar prin uretră.
Simptomele pot include:
- Dureri sau arsuri la urinare
- Nevoia frecventă de a urina
- Urină tulbure sau cu miros puternic
- Durere în partea inferioară a abdomenului
- Uneori febră sau frisoane
Infecțiile urinare pot fi tratate cu antibiotice, dar este important să fie diagnosticate rapid pentru a preveni complicațiile, mai ales în cazul în care infecția se răspândește la rinichi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.