Studiile clinice, șansă pentru pacient. Dan Zaharescu: Are acces la medicație din vârful cercetării științifice

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
studiile clinice - FOTO: Freepik@lenetstanfree
studiile clinice - FOTO: Freepik@lenetstanfree

Beneficiile unei creșteri semnificative a studiilor clinice sunt multiple și se extind către toate părțile implicate. Pacienții au acces la tratamente de vârf și investigații finanțate de sponsori, fără a solicita fonduri de la stat. 

În cadrul dezbaterii  ”Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate”, organizate de DC News Media Group, Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM, a evidențiat revenirea României pe o traiectorie ascendentă în ceea ce privește studiile clinice și dezvoltarea cercetării medicale. După o perioadă de involuție în ultimii 15 ani, țara pare să-și revină, cu un trend crescutor în ultimul an și jumătate-doi ani.

Cu toate acestea, România rămâne în urmă în comparație cu alte state europene în ceea ce privește investițiile în acest domeniu vital. Cu aproximativ 5 studii clinice la un milion de locuitori, țara se află la coada clasamentului european, în timp ce media europeană este de 50 de studii clinice la un milion de locuitori, iar unele țări depășesc chiar 100 de studii clinice.

"Studiile clinice și dezvoltarea cercetării și dezvoltării cercetării prin intermediul studiilor clinice reprezintă un domeniu de vârf al cercetării științifice medicale, dar și al industriei farmaceutice. Din păcate, România a involuat în ultimii 15 ani. Numărul de studii clinice a scăzut semnificativ, dar în ultimul an și jumătate-doi ani, lucrurile au început să revină la normal și să ne situăm pe un trend crescător.

La ora actuală avem în derulare undeva în jurul a 5 studii clinice la un milion de locuitori. Această situație ne poziționează undeva în coada Uniunii Europene în ceea ce privește investițiile în acest domeniu. Media europeană este de 50 de studii clinice la un milion de locuitori și sunt țări care au peste 100 de studii clinice la un milion de locuitori. 

Dacă cu 5 studii clinice la un milion de locuitori, România ajunge să atragă undeva în jurul a 70-80 de milioane de euro, dacă am face de 10 ori mai multe studii clinice, am ajunge să atragem 700-800 de milioane de euro, pe an investiții directe în acest domeniu. 

Acest lucru ar fi absolut remarcabil și când vorbim de acest domeniu, toată lumea are de câștigat. Are de câștigat, pe de o parte, pacientul pentru că are acces la medicație din vârful cercetării științifice pe domeniu, beneficiază de investigații care sunt finanțate de sponsorul studiului. Nu mai este în cheltuiala statului. Statul câștigă și din taxele care sunt plătite. 

Medicii sunt implicați în studiile clinice câștigă din studiile pe care le primesc pentru prestațiile pe care le realizează. Câștigă și experiență în interacțiunea cu noi medicamente și noi soluții tehnice, iar la nivelul sistemul de asigurări de sănătate, economiile sunt beneficiile sunt absolut evidente", a explicat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în cadrul dezbaterii  ”Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate”, organizate de DC News Media Group. 

Informarea pacienților, esențială

"Unul din proiecte este o informare mai bună a pacienților și a asociațiilor de pacienți cu privire la studiile clinice care sunt în derulare, în România, tocmai pentru a facilita înrolarea unor pacienți și pentru a facilita și accesul la informațiile de care au nevoie din acest punct de vedere", a mai subliniat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în cadrul dezbaterii  ”Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate”, organizate de DC News Media Group. 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel