Studiile clinice, o șansă pentru pacienți și medici ignorată de statul român

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:

Pacienții din România pierd tratamente în valoare de sute de milioane de euro, anual, și totodată  accesul la terapii de vârf, salvatoare de vieți. Medicii, pe de altă parte, pierd oportunități de dezvoltare profesională, deoarece studiile clinice sunt întârziate de birocrație și de o măsură luată în vremea crizei economice, necorectată până în prezent.

Ivan Gheorghiev, președintele asociației organizațiilor care se ocupă de  monitorizarea studiilor clinice în Bulgaria, a anunțat că acestea oferă medicamente de ultimă oră în valoare de peste 100 de milioane de euro, pacienților, fără niciun impact bugetar. Dacă luăm în calcul și analizele asociate, plus taxele, rezultă o sumă uriașă, de circa 300 de milioane de euro, anual, injectată în sistemul sanitar, a spus Gheorghiev la un simpozion organizat vineri, la București. În Ungaria, sumele atrase prin studii clinice sunt duble, însă România, la o populație de două ori mai mare, nu reușește să treacă de 100 de milioane de euro.

Guvernul a ”confiscat” veniturile ANM

Țările occidentale se luptă, la rândul lor, să atragă fonduri pentru cercetarea clinică, Germania fiind cel mai plasată în acest domeniu. În România, principala problemă cu care se confruntă companiile farmaceutice care comandă și susțin cercetarea clinică este generată de birocrație. Guvernul a ”naționalizat” fondurile încasate de instituția de reglementare (Agenția Medicamentului-ANM), în 2010, a tăiat salariile inspectorilor și a blocat angajările. Personalul înalt specializat a părăsit Agenția, iar timpul de procesare a dosarelor a crescut, descurajând investițiile în domeniu. O inițiativă legislativă care să restabilească autonomia ANM rămâne la stadiul de promisiune în Parlament.  

Pacienții, principalii beneficiari ai studiilor clinice  

În ciuda dezinteresului oficialităților, lumea medicală este extrem de interesată de studiile clinice. Un simpozion organizat de Synevo Central Labs, vineri, în București, a avut o participare record, cu peste 600 de medici clinicieni investigatori, chimiști, biochimiști, biologi, medici de familie și alți profesioniști din organizațiile de monitorizare a studiilor clinice (Cros), companiile farmaceutice sponsor (cei care comandă studiile) și companiile cu activități conexe domeniului de cercetare medicală. 

 “Suntem mândri de cum a crescut evenimentul nostru în zece ani, de la o prima masă rotundă cu 60 de participanți la un simpozion la care s-au înscris mai mult de 600 de specialisti”, a spus Cristina Florescu Moraid, directorul Regional al Synevo Central Labs pentru România, Moldova, Bulgaria, Serbia, organizatorul evenimentului.

 “Ne dorim că împreună cu colegii noștri să dezvoltăm la nivelul țării noastre o comunitate de profesioniști care să aducă tot mai multe studii clinice în România, mai ales pentru pacienții care nu au altă alternativă, dar și pentru medicii și spitalele care, astfel, au noi oportunități de dezvoltare. Că să nu menționam și beneficiile aduse la nivel de buget de milioane de euro pe care le-ar primi țara noastră din taxe”, a concluzionat Cristina Florescu Moraid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel