Studiile anterioare despre stres au arătat că evenimentele traumatice din copilărie pot duce la hipertensiune arterială la adulți. Noua cercetare sugerează că studiile pe animale legat de stresul timpuriu poate să crească inflamația. Echipa de cercetare a analizat rinichii de șobolani separați de mamele lor imediat după naștere.
Cercetătorii au descoperit că șobolanii masculi din grupul separat au avut concentrații mai mari de celule T și neutrofile comparativ cu un grup de control care nu a fost separat de mamele lor, se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
E știut că rinichii sunt un regulator major al tensiunii arteriale pe termen lung, iar celulele T și neutrofilele - celule albe din sânge - sunt componente cheie ale sistemului imunitar. O creștere a acestor celule poate fi considerat un semn de inflamație.
„Rinichii separați de șobolani au avut o creștere a biomarkerilor care indică inflamația și care promovează răspunsurile imune. Aceste schimbări în grupul separat pot juca un rol important în promovarea bolilor cardiovasculare mai devreme și mai robust la vârsta adultă", susțin cercetătorii, potrivit sursei citate.
Lucrarea lor, din decembrie 2017, a fost publicată în Jurnalul American de Fiziologie-Fiziologie Renală.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.