"Stresul este unul dintre cei nouă factori de risc pentru boala cardiovasculară. Spre exemplu, stresul la locul de muncă este extrem de important. Depresia, consecutivă tuturor acestor lucruri crește riscul de boală cardiovasculară.
Noi, pe lângă toate lucrurile pe care le facem legate de mișcare, de dietă, de oprirea fumatului, de consumul de alcool moderat sau de abstinența la alcool care ar fi indicată, noi ar trebui să fim foarte atenți ca pacientul să iasă din mediul care-l stresează foarte tare, pentru că acest lucru este un accelerator pentru bolile cardiovasculare", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Unii nu au încotro. E ușor de spus: nu mai fii așa stresat! Dar locuiește într-un oraș mare, cu stres în transport, la volan, la locul de muncă sunt probleme", a completat Val Vâlcu.
"Nu e ușor să eviți stresul într-o lume care este din ce în ce mai haotică, dar e important să încercăm să evităm toate situațiile conflictuale și toate lucrurile care ne stresează.
E necesar să le evităm. Evident că nu le putem îndepărta pe toate și nu putem să trăim într-un mediu fără stres", a mai spus medicul Cătălina Trifan.
"Cum se spune: Să nu mai punem la inimă! Chiar asta era expresia populară", a completat Val Vâlcu.
Vlad Ciurea: Noi provocam CANCERUL, este dovedit! Ce duce la acest lucru "GROAZNIC"
Vezi mai multe în video:
Vlad Ciurea, rețeta GENIALĂ anti-stres. Ce să faci dacă ești claxonat sau înjurat: Inima e mică, fundul e mare! Dă-i locul în Iad sau Rai și urează-i succes
Ni se tot spune nu te mai stresa, stresul face rău. Întrebat dacă are vreo rețetă anti-stres, medicul Vlad Ciurea a povestit că "la un moment dat, în parc, umbla un domn, cu părul puțin mai grizonat. În cărucior era un bebeluș care zgândărea ceva. Și în plină circulație pe toată strada, numai claxoane, îi spunea bebelușului: Ferdinand, fii calm!
Treci pe lângă el, te uiți la domnul respectiv și spui cred că faci o confuzie, bebelușul acela nu vă înțelege!
El spune: nu, nu, nu, Ferdinant sunt eu!
Așa că poți! În primul rând, autosugestia contează foarte mult".
Ce să faci dacă ești claxonat în trafic
"Dacă te claxonează un domn în spate îi dai locul să meargă unde vrea, și-n Rai, și-n Iad, îi urezi succes. Lasă-l să se ducă unde vrea.
Al doilea lucru, dacă poți cu aceste lucruri care se întâmplă zilnic, să nu le pui la suflet. Exact cum spunea șefa mea: inima este mică și fundul este mare.
Deci nu trebuie să le punem la suflet, pentru că nu duc la nimic bun. Cel mai grav lucru este că dacă cineva îți aruncă o vorbă urâtă, o injurie, cel mai grav lucru este să-ți pui mintea și să răspunzi la așa ceva. Zâmbește și mergi mai departe.
Deci trebuie să încercăm să ne detașăm și să facem tot posibilul ca acest creier pe care ni l-a dat Dumnezeu, această bijuterie, să poată să funcționeze. El nu poate să funcționeze sub furie, sub stres, sub nervi, sub scandaluri, sub claxoane. Nu poate! Nu poate de la natură!
Și atunci, ca să nu fim stresați, trebuie să plecăm nestresați. Recomand la toată lumea ca lucrurile să înceapă de dimineața bine. Eu fac tot posibilul să mă trezesc la 5:30, ca să am timp să le fac pe toate. Și partea personală, și mic dejun și cafea. Toate aceste lucruri, de dimineață, nu mă stresez că am uitat ceva. Nu se poate, clachează creierul", a declarat medicul Vlad Ciurea, de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Stresul oxidativ, cauza apariției unor boli. Țincu: Traiul modern dăunează
Stresul oxidativ afectează întregul organism. Din cauza stresului oxidativ apar anumite boli, dar acesta afectează şi frumuseţea, pentru că el contribuie la procesul de îmbătrânire a pielii şi nu numai: părul, unghiile devin casante, iar ridurile devin mai evidente. Medicul toxicolg Radu Țincu a explicat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 ce este stresul oxidativ.
”Stresul oxidativ este o stare anormală care apare în momentul în care organismul este supus la o traumă. Fie că discutăm despre o traumă fizică: accident rutier, arsuri, sau fie că discutăm de o boală acută, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, sau discutăm de expunerea la substanţe nocive, poluante.
Toate aceste elemente care agresionează într-un fel organismul, în prezenţa metabolismului aerob, adică a utilizării oxigenului vor putea să declanşeze stresul oxidativ.
Stresul oxidativ, fiind mediat de speciile reactive de oxigen, cum ar fi anionul superoxid sau apa oxigenată, sunt specii care au o capacitate distructivă, în special pe membranele celulare. Apa oxigenată arde anumite structuri, în special pe cele lipidice, membra lipidică din membrana celulară.
În prezenţa acestor specii reactive de oxigen începe să fie pur şi simplu arsă, să apară anumite leziuni la nivelul acestei membrane. În momentul în care apar perforaţii ale membranei celulare se produce o instabilitate celulară, adică celula începe să piardă atât conţinut, sau să permită intrarea unor substanţe din afară. Efectul final asupra celulei este moartea celulară. Apare moartea celulară prin aceste mecanisme de osmoză”, a explicat medicul.
Citește în continuare pe pagina următoare...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.