Stresul și anxietatea, impact dur asupra sănătății. Indirect cauzează cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
stresul si anxietatea - FOTO: Freepik@Deep Ai Generation
stresul si anxietatea - FOTO: Freepik@Deep Ai Generation

Stresul și anxietatea au un impact semnificativ asupra sănătății. Cele două afecțiuni pot duce la anumite obiceiuri nesănătoase care afectează întreg organismul și pot crește riscul de a dezvolta cancer.

Stresul și anxietatea afectează un număr important de persoane. Despre 5% din populația adultă a lumii suferă de depresie, iar aproximativ 40-50% dintre cei cu depresie majoră vor experimenta și anxietate. Studii anterioare au legat depresia și anxietatea de un risc crescut de anumite boli, inclusiv cancer.

Cercetătorii de la University Medical Center Groningen au descoperit dovezi care pun la îndoială teoria conform căreia depresia și anxietatea cresc riscul de cancer al unei persoane.

Depresia afectează aproximativ 5% din populația adultă a lumii. Oamenii cu depresie adesea au și alte probleme de sănătate mentală, în special anxietate.

Studiile anterioare arată că aproximativ 40-50% dintre persoanele cu anxietate vor avea, de asemenea, depresie. Și acest procent este similar pentru persoanele cu depresie majoră care experimentează și anxietate.

Datorită impactului profund pe care îl pot avea asupra organismului, depresia și anxietatea au fost legate de un risc crescut pentru anumite boli, inclusiv bolile de inimă, precum infarctul și accidentul vascular cerebral, și demența. În plus, studii anterioare au legat depresia și anxietatea de un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

În prezent, cercetătorii de la University Medical Center Groningen au descoperit dovezi care pun la îndoială teoria conform căreia depresia și anxietatea cresc riscul de cancer la o persoană.

Studiul a fost recent publicat în jurnalul Cancer, un jurnal cu recenzare de la American Cancer Society, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Pierderea auzului, de la infecție a urechii până la semn al unor tipuri de cancer. Poate indica și o răspândire a celulelor canceroase

Cum afectează depresia și anxietatea riscul de cancer

Potrivit autoarei principale a studiului, Dr. Lonneke A. Van Tuijl, care la momentul studiului era cercetătoare post-doctorală în Facultatea de Științe Medicale de la University Medical Center Groningen și este acum profesor asistent în Departamentul de Psihologie Clinică de la Universitatea Utrecht, este o credință veche că depresia și anxietatea cresc riscul de cancer, dar studiile anterioare pe acest subiect sunt de fapt destul de contradictorii.

”Studiile diferă și în definiții și abordări, ceea ce face dificilă obținerea unei concluzii generale folosind metode mai tradiționale.

În cadrul consorțiului PSY-CA, am urmărit să obținem mai multă armonie în cohortele incluse cu privire la modul în care au fost definite conceptele și analizele pe care le-am folosit. De exemplu, ne-am asigurat că am ajustat pentru comportamentul de fumat și alte factori de risc cunoscuți ori de câte ori a fost posibil”, a spus medicul.

Pentru studiul lor, Dr. Van Tuijl și echipa sa au analizat date din Consorțiul Internațional pentru Factorii Psihosociali și Incidența Cancerului. Această bază de date include informații din 18 grupuri de studiu prospective cu peste 300.000 de adulți din Olanda, Regatul Unit, Norvegia și Canada.

Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între depresie și anxietate și cancerul în general, cancerul de sân, de prostată, de colon și cancerul legat de consumul de alcool în timpul unui urmărire de până la 26 de ani.

”Noi am presupus o asociere și am fost puțin surprinși că acest lucru nu a fost cazul pentru cancerul în general, cel de sân, prostată, colon și cancerul legat de consumul de alcool. Cu toate acestea, constatările au fost atât de consistente și clare”, a declarat Dr. Van Tuijl.

Vezi și: Cele 10 flori pe care să nu le faci niciodată cadou. Greșeala pe care ai făcut-o mereu

Cum sunt legate depresia și anxietatea

Depresia este o afecțiune de sănătate mentală în care o persoană experimentează o senzație continuă de tristețe care afectează capacitatea lor de a-și trăi viața. Există mai multe cauze diferite ale depresiei, inclusiv:

Pierderea unei persoane dragi, cum ar fi decesul cuiva din viața ta. O schimbare majoră în viața ta, cum ar fi pierderea unui loc de muncă. Factori genetici. Abuzul fizic, sexual sau emoțional. Anumite medicamente. Anumite boli.

La fel ca depresia, anxietatea este, de asemenea, o tulburare a stării de spirit. Cu anxietatea, o persoană se simte constant îngrijorată și neliniștită. Pentru unele persoane, anxietatea poate fi un semn al unei depresii subiacente. Pentru altele, anxietatea lor poate declanșa depresia. Nu este neobișnuit ca o persoană să aibă atât depresie, cât și anxietate.

Vezi și: Boala de reflux gastroesofagian, diagnostic. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: O patologie cu mai multe fețe. Acesta este standardul

Obiceiurile nesănătoase, factor de risc pentru apariția cancerului

Echipa de cercetare a descoperit că depresia și anxietatea erau legate de un risc cu 6% mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și cancer legat de fumat, iar simptomele de anxietate creșteau riscul de diagnosticare a depresiei cu 24%.

Cu toate acestea, acest risc a fost semnificativ redus după ajustarea pentru alți factori de risc legați de cancer, inclusiv fumat, consumul de alcool și indicele de masă corporală (4% pentru simptomele de anxietate și 8% pentru diagnosticul de depresie).

Oamenii de știință cred că constatările privind cancerul pulmonar și cel legat de fumat susțin importanța abordării utilizării tutunului și a altor obiceiuri nesănătoase care pot apărea ca rezultat al depresiei și/sau anxietății.

”Sper că descoperirile noastre vor fi folosite pentru a oferi alinare pacienților cu cancer care atribuie diagnosticul lor depresiei sau anxietății anterioare. Am prezentat descoperirile noastre la o conferință științifică anul trecut, iar un oncolog din public a fost mulțumit de descoperirile noastre, deoarece i-a oferit ceva pentru a furniza pacienților care se ocupau de gânduri că diagnosticul lor se atribuie unei depresii sau anxietăți anterioare”, a spus Dr. Van Tuijl.

În plus, Dr. Van Tuijl a spus că următoarea lor cercetare va examina mai în detaliu factorii de risc cunoscuți și relația lor cu depresia și anxietatea.

”De exemplu, s-ar putea ca depresia să ducă la mai mult fumat, ceea ce la rândul său crește riscul de cancer pulmonar. Sau, ar putea fi ca asocierea dintre anxietate și cancerul legat de fumat să fie evidentă doar la persoanele supraponderale. Aceste două posibilități sunt ceva ce cercetăm mai profund în PSY-CA, iar rezultatele cu privire la acest lucru vor fi publicate în curând”, a continuat ea.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi. Ce impact are asupra sănătății și de ce trebuie să ții cont

Stresul cauzează cancer

După revizuirea acestui studiu, Dr. Parvin Peddi, un oncolog medical certificat și director al Oncologiei Medicale pentru Sân la Centrul Medical Margie Petersen de la Providence Saint John's Health Center și profesor asociat de oncologie medicală la Saint John's Cancer Institute din Santa Monica, California, a declarat că aceste constatări sunt consistente cu ceea ce vede în clinică.

”Deși unii pacienți au istoricul anterior sau actual de depresie/anxietate, mulți nu au”, a explicat ea.

Dr. Kristina Espinosa, un psiholog clinic acreditat la Institutul de Cancer din Miami, parte a Baptist Health South Florida, a fost de acord.

”Aceste constatări pot oferi unii pacienților noștri care ar putea da vina pe starea lor de sănătate mentală pentru faptul că au cancer. Ca furnizor de servicii de sănătate mentală, discuția cu privire la modul în care stresul psihologic cronic poate afecta perspectiva și capacitatea de adaptare a cuiva evoluează în continuare”, a spus ea.

”Această cercetare oferă o aliniere preliminară cu privire la modul în care o varietate de factori influențează sănătatea și boala. Sănătatea mintală trebuie să fie mai bine înțeleasă pentru ca intervențiile să vizeze eficient și să reducă riscurile și să crească starea generală de bine”, a adăugat Dr. Espinosa.

Vezi și: Demența, boală prevenibilă în totalitate. Obiceiurile nesănătoase duc la degradarea creierului. Așa apare demența

Cum poți reduce riscul de cancer

Pentru cititorii care caută modalități de a reduce în mod general riscul de cancer, atât Dr. Peddi, cât și Dr. Espinosa sugerează următoarele sfaturi:

Consumă o dietă echilibrată. Fă exerciții regulat. Nu fuma. Folosește cremă de protecție solară. Efectuează screening-uri regulate pentru cancer. Evită comportamentele care pot duce la potențiale infecții.

”Este important de menționat că, în timp ce acestea sunt considerații, alți factori, cum ar fi genetica și factorii de mediu care sunt dincolo de controlul cuiva, joacă un rol în riscul de cancer. Cheia este maximizarea prevenirii prin adoptarea schimbărilor de stil de viață necesare pentru a reduce riscul”, a spus Dr. Espinosa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel