Stresul, impact asupra colesterolului. Dr. Sorin Băilă: Are logică

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
stresul - FOTO: Freepik@saranpol
stresul - FOTO: Freepik@saranpol

Acesta este impactul pe care îl are stresul asupra colesterolului.

Într-un interviu pentru DC MEDICAL, dr. Sorin Băilă, specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat pe înțelesul tuturor cum funcționează endoteliul în protejarea vaselor de sânge și cum disfuncția sa poate duce la ateroscleroză.

Endoteliul este stratul care acoperă interiorul vaselor de sânge și are un rol esențial în menținerea sănătății acestora.

"Când s-a vorbit despre rolul endoteliului în protecția ateromatozei, s-a vorbit și despre ceea ce se întâmplă în procesul ateromatozei, respectiv, disfuncția endotelială. Endoteliul este în mod direct, cu importanța lui ca factor protectiv, dar este și foarte vulnerabil la foarte mulți factori. Această inflamație, acest răspuns, de fapt, inflamația este răspunsul la agresiune care creează o disfuncție endotelială", a explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Sanador

Stresul, impact asupra colesterolului

Această barieră poate fi afectată de mai mulți factori, inclusiv de problemele metabolice, stresul emoțional și fizic.

"Disfuncția poate să fie metabolică, psihică, fizică. Endoteliul, care reprezintă partea cea mai importantă a intimei, acest organ superb al corpului uman, de fapt, este și cel mai mare organ al corpului uman, pentru că vase sanguine avem peste tot și însumate reprezintă o suprafață foarte mare, este jardarmul nostru care păzește organismul de agresiuni, inclusiv la ceea ce întâmplă în procesul aterosclerotic. Are logică", a explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Colesterol - FOTO: Freepik@DAIN LIM

Relația dintre profilul lipidic și funcția endotelială

Dislipidemia, caracterizată prin niveluri anormale ale lipidelor, este un factor de risc major pentru disfuncția endotelială, primul pas în dezvoltarea aterosclerozei și a complicațiilor cardiovasculare ulterioare. Eficacitatea terapiei de scădere a lipidelor în îmbunătățirea funcției endoteliale este bine documentată, dar relația dintre componentele individuale ale profilului lipidic — cum ar fi colesterolul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL-C), colesterolul lipoproteinelor cu densitate mare (HDL-C) și trigliceridele — și funcția endotelială este complexă și nu pe deplin înțeleasă.

LDL-C și funcția endotelială

LDL-C, cunoscut adesea sub denumirea de "colesterol rău", a fost mult timp asociat cu riscul cardiovascular. Numeroase studii epidemiologice subliniază că nivelurile ridicate de LDL-C sunt predictori puternici ai evenimentelor cardiovasculare. Terapia de scădere a lipidelor au demonstrat că reduc evenimentele cardiovasculare prin scăderea nivelurilor de LDL-C. Totuși, dovezile recente sugerează că relația dintre nivelurile de LDL-C și funcția endotelială poate să nu fie simplă.

LDL oxidat, o variantă a LDL-C, are efecte deosebit de dăunătoare asupra celulelor endoteliale. Contribuie la disfuncția endotelială prin promovarea inflamației, exprimarea moleculelor de aderență și stresul oxidativ, toate acestea favorizând formarea plăcilor aterosclerotice.

Studiile au constatat că atât nivelurile foarte scăzute de LDL-C, cât și nivelurile extrem de ridicate de HDL-C pot fi asociate cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, sugerând o relație în formă de J inversat pentru LDL-C, potrivit National Library of Medicine.

HDL-C și funcția endotelială

În schimb, HDL-C, cunoscut sub denumirea de "colesterol bun", este în general considerat protector împotriva bolilor cardiovasculare. HDL-C are diverse efecte benefice, cum ar fi îmbunătățirea activității sintezei de oxid de azot endotelial (eNOS), reducerea inflamației și prevenirea apoptozei celulelor endoteliale. Nivelurile mai ridicate de HDL-C sunt asociate cu o funcție endotelială îmbunătățită, dar această relație poate avea și limitele ei.

Studiile recente relevă o relație în formă de U inversat între nivelurile de HDL-C și rezultatele cardiovasculare. În timp ce nivelurile scăzute de HDL-C sunt legate de disfuncția endotelială, nivelurile extrem de ridicate de HDL-C pot fi de asemenea asociate cu riscuri.

De exemplu, nivelurile extrem de ridicate de HDL-C au fost asociate cu rate mai mari ale mortalității, provocând provocări pentru noțiunea că nivelurile mai ridicate de HDL-C sunt întotdeauna mai bune. Nivelul optim de HDL-C pentru funcția endotelială pare să fie în jur de 75 mg/dL, dar acesta poate varia în funcție de profilurile individuale de sănătate și factorii de confuzie.

Trigliceridele și funcția endotelială

Trigliceridele, un alt component al profilului lipidic, au o relație mai puțin clară cu funcția endotelială. Nivelurile ridicate de trigliceride sunt adesea considerate un factor de risc rezidual pentru bolile cardiovasculare, chiar și în cazul pacienților tratați cu statine. Totuși, impactul direct al trigliceridelor asupra funcției endoteliale rămâne subiect de dezbatere.

Unele studii sugerează că nivelurile ridicate de trigliceride sunt asociate cu disfuncția endotelială, în special la pacienții cu sindrom metabolic sau în cazul hipergliceridemiei postprandiale. Pe de altă parte, alte cercetări indică că nu există o relație semnificativă între nivelurile de trigliceride și funcția endotelială, în special în rândul indivizilor cu niveluri extreme sau condiții metabolice specifice. Se pare că nivelurile extrem de scăzute de trigliceride ar putea fi benefice pentru funcția endotelială, dar mecanismele precise și implicațiile sunt încă în investigare.

Relațiile dintre componentele profilului lipidic și funcția endotelială sunt complicate și nu sunt complet simple. În timp ce nivelurile de LDL-C și HDL-C au roluri stabilite în riscul cardiovascular, nivelurile optime pentru funcția endotelială sunt subiecte de cercetare continuă. Trigliceridele adaugă un alt strat de complexitate, cu rolul lor în sănătatea endotelială încă dezbătut. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel