Stres, inima, muzica. Ascultarea unui anumit tip de muzică în timp ce șofați ar face bine inimii și ar elimina stresul condusului, susține un studiu recent. Cercetarea a fost realizată de oameni de știință de la Universitatea de Stat din São Paulo din Marília, Brazilia, Universitatea Oxford Brookes din Regatul Unit și Universitatea Parma din Italia. Munca lor a fost publicată în jurnalul Complementary Therapies in Medicine.
"Am constatat că stresul cardiac la participanții la experimentul nostru a fost redus ascultând muzică în timp ce conduceau. (...) Am optat pentru a evalua femeile care nu erau șofere obișnuite, deoarece persoanele care conduc frecvent și au o licență de mai mult timp sunt mai bine adaptate situațiilor stresante din trafic", explică cercetătorul principal, Vitor Engrácia Valenti, potrivit medicalnewstoday.
Stres, inima, muzica. Două experimente
La studiu au participat cinci voluntari între 18 și 23 de ani, femei, în stare de sănătate bună, șoferi fără experiență - au condus nu mai mult de două ori pe săptămână și au primit permisul de conducere cu 1-7 ani înainte de începerea studiului. Voluntarii au luat parte la două experimente diferite: într-o zi au condus 20 de minute în timpul orei de vârf pe un traseu de 3 kilometri într-una dintre cele mai aglomerate părți ale orașului Marília; în altă zi au parcurs același traseu, dar au ascultat muzică instrumentală în timp ce conduceau. În ambele cazuri, participanții au condus mașini care nu le aparțineau – astfel au vrut anchetatorii să se asigure că nu există nicio reducere a stresului din cauza voluntarilor familiarizați cu mașinile.
Stres, inima, muzica. Cum au măsurat stresul șofatului
Participanții au purtat monitoare ale frecvenței cardiace care au înregistrat variabilitatea ritmului cardiac în timp real. "Creșterea activității sistemului nervos simpatic reduce variabilitatea ritmului cardiac, în timp ce activitatea sistemului nervos parasimpatic mai intens crește", explică investigatorul principal. Cercetătorii au analizat apoi măsurătorile pe care le-au colectat prin intermediul monitorilor de ritm cardiac în cele două ocazii. Ei au descoperit că atunci când participanții au ascultat muzică în timp ce conduceau în condiții de stres, au avut o variabilitate a ritmului cardiac mai mare decât atunci când au condus în condiții stresante fără muzică.
"Ascultarea muzicii a atenuat supraîncărcarea moderată de stres pe care voluntarii au experimentat-o în timp ce conduceau. (...Ascultarea muzicii ar putea fi [...] o măsură preventivă în favoarea sănătății cardiovasculare în situații de stres intens, cum ar fi conducerea în timpul orei", spune prof. Valenti. Cercetătorii au ales pentru experimentele lor femei deoarece au dorit să excludă influența potențială a hormonilor specifici sexului.
Cercetătorii susțin că rezultatele experimentelor la scară mică sugerează că ascultarea muzicii relaxante ar putea fi, într-adevăr, un mod ușor de a preveni escaladarea nivelului de stres și de a afecta inima atunci când cineva se află blocat în trafic.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.