Stresul din timpul sarcinii afectează creierul fătului

stres sarcina - Foto - Freepik @CreativeDesign295
stres sarcina - Foto - Freepik @CreativeDesign295

Un nou studiu arată că stresul din timpul sarcinii afectează creierul fătului.

O echipă de cercetători israelieni a descoperit că stresul resimţit de mame în timpul sarcinii poate să afecteze creierul fătului, transmite agenţia Xinhua, care citează un anunţ de luni al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Această descoperire ar putea deschide calea către noi tratamente sau intervenţii care să contribuie la dezvoltarea sănătoasă a copiilor după naştere, au remarcat cercetătorii, potrivit Agerpres.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Molecular Psychiatry, a demonstrat că stresul matern din timpul sarcinii poate "reprograma" anumite căi moleculare esenţiale din corpul fătului, în special la nivelul sistemului colinergic - o reţea de celule nervoase responsabile de reglarea răspunsurilor la stres şi inflamaţiei.

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 120 de nou-născuţi şi de la mamele lor, prelevate la naştere, concentrându-şi atenţia asupra moleculelor mici de ARN cunoscute sub numele de fragmente de ARNt (tRF), multe dintre acestea provenind din ADN mitocondrial. Aceste molecule joacă un rol esenţial în reglarea funcţiilor celulare şi a răspunsului la stres.

Studiul a relevat, de asemenea, diferenţe majore între nou-născuţii de sex masculin şi cei de sex feminin. Aceştia din urmă au prezentat o reducere accentuată a unor tRF specifice, numite ColinotRF, implicate în producţia de acetilcolină - o substanţă chimică din creier esenţială pentru memorie şi imunitate. Pe de altă parte, nou-născuţii de sex masculin au prezentat niveluri ridicate ale unei enzime (AChE) care descompune acetilcolina, sugerând o capacitate diminuată de a gestiona stresul.

Cu ajutorul instrumentelor de învăţare automată, cercetătorii au putut determina cu o precizie de 95% dacă nou-născuţii de sex feminin au fost expuşi stresului matern în timpul sarcinii, pe baza profilurilor ARN.

Prin această descoperire poate fi aflat motivul pentru care copiii expuşi la stres în uter prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate mintală sau de dezvoltare mai târziu în viaţă.

Cercetătorii au declarat că aceste constatări ar putea creşte nivelul de conştientizare asupra stresului în timpul sarcinii şi ar putea conduce, de asemenea, la o mai bună îngrijire acordată gravidelor afectate de stres, chiar şi în lipsa unui diagnostic oficial de anxietate sau depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Realitate și ficțiune

29 apr 2025, 16:47

Valeriu Tabără a murit

29 apr 2025, 12:21
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel