Stresul afectează pielea: medicul dermatolog Dr. Apratim Goel ne spune cum să avem grijă de pielea pe fondul blocării stresante.
Pandemia ne afectează de aproximativ doi aniîntr-un mod fără precendent. În astfel de perioade, impactul maxim are loc asupra bunăstării noastre mentale, chiar dacă toți ne confruntăm cu diferite tipuri de stres în viața noastră de zi cu zi. Pandemia a crescut nivelul de stres și anxietate în rândul celor mai mulți dintre noi. Și, da, stresul afectează inclusiv tenul și poate duce la probleme grave ale pielii. Într-un interviu acordat revistei online Pinkvilla, celebrul dermatolog și director al Cutis Skin Studio Dr. Apratim Goel a împărtășit modul în care stresul ne afectează pielea și, de asemenea, a împărtășit câteva sfaturi pentru îngrijirea pielii.
Ea a spus: „Când vine vorba de piele, stresul poate provoca acnee, rozacee și poate agrava multe afecțiuni, cum ar fi psoriazisul, vitiligo, alopecie, etc. Deci ce se întâmplă: când suntem tensionați, corpul nostru produce steroizi hormonali precum cortizolul, care scade imunitatea pielii și declanșează multe afecțiuni ale pielii. În plus, poate scădea încrederea, poate provoca depresie, anxietate, lipsă de somn etc. Boli precum acneea, rozaceea, alopecia, psoriazisul, eczemele, urticaria, tricotilomania, se declanșează în perioadele de stres crescut.”
Iată câteva recomandări ale specialiștilor pentru reducerea stresului și a efectului asupra pielii:
- Un regim obișnuit de îngrijire a pielii care constă în spălare a feței, protecție solară și cremă hidratantă este o necesitate.
- De asemenea, de 1-2 ori pe săptămână, în funcție de tipul tenului, trebuie făcută o exfoliere.
- Puteți încerca chiar și un scrub de casă de besan (făină de grame) amestecat cu câteva picături de lămâie și apă de trandafiri.
- Când stați afară în timpul zilei, puneți-vă ochelarii de soare întunecați protejați împotriva UV, deoarece acesta este momentul în care ne încordăm cu adevărat mușchii din jurul ochilor, ceea ce duce la ridarea timpurie a ochilor.
- Deoarece majoritatea dintre noi stăm în locuri închise cu aer condiționat pentru ore lungi, pielea are nevoie de mai multe creme hidratante.
- Aerul condiționat elimină toate uleiurile esențiale și factorii naturali de hidratare (NMF) din pielea noastră și, prin urmare, acestea trebuie suplimentate la 4 ore pentru a asigura menținerea nivelului de hidratare al pielii.
- Pentru cei care se bronzează și pielea devine neregulată, începeți să luați zilnic doze mari de Vitamina C (până la 2000 g) și Tab Glutation, fie sub formă naturală, fie sub formă de tablete. Alimentele bogate în vitamina C sunt germeni, lămâia, portocala, amla etc.
- Nu folosiți săpun la spălarea pe față zilnic. Săpunurile tind să lase un strat subțire pe față, ceea ce face pielea să arate foarte tern și lipsit de viață. Utilizați o spălare pentru față. Nu există nicio logică în a evita folosirea spălării pe față de teama ca aceasta să fie o substanță chimică.
- Trebuie să scăpăm de murdăria și impuritățile pe care le acumulăm toată ziua pe pielea noastră și pentru asta, o spălare a feței este o necesitate, așa cum sunt șampoanele pentru păr.
- Hidratează-ți fața pe tot parcursul zilei. Indiferent dacă este un produs comercial sau unul pe care îl faceți singur (umple o sticlă cu pulverizator cu apă distilată, adaugă câteva picături de mușețel sau uleiuri esențiale, agită-l ușor înainte de fiecare utilizare și pulverizează-l) hidratează-ți fața, chiar și peste machiaj, frecvent pe parcursul zilei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.