Stresul cronic poate afecta memoria spațială

Stresul cronic poate afecta memoria spațială prin modificări ale nivelurilor de glucoză. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Departamentul de Psihiatrie și Psihoterapie din cadrul Centrului Medical Universitar din Mainz. Creierul uman are nevoie de o cantitate imensă de energie pentru a funcționa, de aproximativ zece ori mai mult decât toate celelalte părți ale corpului. Aceste solicitări de energie fac creierul foarte sensibil la schimbările surselor de energie. Absorbția glucozei din sânge este foarte importantă în acest proces, iar stresul modifică metabolismul glucozei.

Cercetătorii din laboratorul de Psihiatrie a Profesorului Marianne Müller, de la Centrul Medical Universitar de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, s-au întrebat de ce stresul cronic duce la tulburări psihiatrice la unii oameni, în timp ce alții, care se confruntă cu evenimente similare de viață, rămân sănătoși?

Pentru a vedea dacă stresul, metabolismul glucozei și alterările psihiatrice sunt legate direct, oamenii de știință au derulat un studiu la șoareci. Ei au investigat modificările pe termen lung ale metabolismului glucozei în ceea ce privește stresul social cronic și au observat că stresul a afectat nivelul de glucoză și metabolismul șoarecilor atât la nivelul periferic, cât și în creier, ducând la deficiențe ale memoriei spațiale. Animalele stresate au prezentat creșteri ale nivelului de glucoză din sânge, care s-au dezvoltat devreme după stres, iar creierul a fost hiperglicemic, în timp ce a scăzut absorbția de glucoză. Normalizând modificările induse de stres în nivelurile de glucoză, memoria spațială a fost restaurată, la fel și metabolizarea pe termen lung a glucozei.

"Cu toate acestea, nu toate animalele au raspuns la fel. În cadrul populației subliniate, se pot distinge subgrupe clare, și anume cele la care au crescut nivelurile de glucoză după stres și cele la care s-au menținut niveluri normale de glucoză. Interesant este faptul că numai cele care prezentau stres ridicat și niveluri ridicate de glucoză după stres au dezvoltat tulburări cognitive (sensibile)", a declarat Tanja Jene, doctorand la Universitatea de Medicină din Mainz.

Concluzia, în urma studiului derulat, a fost că tulburările psihice induse de stres la șoareci sunt direct legate de metabolismul anormal al glucozei.

,,Stresul cronic poate afecta memoria spațială prin modificări ale nivelurilor de glucoză. Metabolismul glucozei intacte este esențială pentru procesele legate de memorie. Mai mult, constatările noastre evidențiază importanța individualității, deoarece toți subiecții au prezentat același stres, dar numai o proporție a fost susceptibilă. Tulburările și deficiențele cognitive s-au dezvoltat la cei cu nivelurile crescute ale glucozei", a explicat dr. Michael van der Kooij, cel care a proiectat studiul in Laboratorul de psihiatrie translationala din Mainz.

Stresul cronic este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea bolilor psihiatrice, inclusiv a depresiei, prin urmare se pune întrebarea dacă și la oameni tulburările mentale asociate stresului sunt legate de metabolismul glucozei afectate. Dr. Michael van der Kooij este de părere că în cazul oamenilor care prezintă tulburări legate de stres, cum ar fi depresia, metabolismul anormal al glicemiei ar putea fi anticipat chiar la începutul stresului prin măsurarea nivelurilor de glucoză din sânge.

Rezultatele au fost publicate recent în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Studiul derulat de Universitatea de Medicină din Mainz îl puteți citi integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel