Stresul, șase metode de a-l ține sub control. Sfaturi de la specialiști

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Job FOTO: pexels.com
Job FOTO: pexels.com

Stresul este una din cauzele care favorizează apariția unor boli. Dar câteva modificări pot ajuta la asta. Iată șase trucuri pentru a vă păstra echilibrul în stresul zilnic.

Ființele umane nu sunt construite pentru a suporta perioade de stres prelungite, însă trăim în perioade foarte stresante. Situațai economică, lipsa siguranței, teama de sărăcie, toate sunt factori care pot distruge sănătatea mintală, potrivit theguardian.com.

Potrivit unui studiu din 2018, 75% dintre britanici au cunoscut un stres atât de profund în anul precedent încât s-au simțit incapabili să facă față.

Cert este că stresul omoară. Stresul prelungit a fost legat de boli de inimă, depresie și diabet. Dar cum poți rămâne sănătos când ești stresat? Iată ce spun experții. Șase sfaturi pentru a rămâne sănătos și a gestiona stresul cât mai bine.

Mănâncă bine

 „Când suntem copleșiți, este ușor să găsim o soluție rapidă sub formă de alimente și băuturi bogate în zahăr”, spune Azmina Govindji, dietetician înregistrat și membru al Asociației Dietetice Britanice. „Acest lucru vă oferă o creștere instantanee a serotoninei, substanța chimică a organismului care dă o stare de bine, dar nu va dura - și nici nu va crește rapid nivelul glicemiei, ceea ce vă oferă și un beneficiu doar temporar.”  În schimb, spune ea, optați pentru carbohidrați complecși, cum ar fi sub formă de pâine de terci sau de cereale integrale, ceea ce vă va oferi energia de care aveți nevoie pentru a face față unei zile dificile.

A lua 10 minute pentru a mânca prânzul departe de birou va reduce nivelul de stres și va preveni gustarea nesănătoasă. „Mănâncă cu atenție”, îndeamnă Govindji. „Ieșiți de la birou, mestecați mâncarea încet și gustați aromele”.

Conform cercetărilor de la American Psychological Association, o treime dintre americani ajung la alimente bogate în grăsimi, cu un conținut ridicat de calorii atunci când sunt stresați.

Exercițiile ajută

Mulți dintre noi avem o mentalitate de „totul sau nimic”, atunci când vine vorba de fitness. Am tras de fiare din greu înainte de vacanță, dar pe urmă am renunțat de tot la exerciții. Cu toate acestea, exercițiul este un puternic eliminator natural al stresului, care va inunda corpul cu endorfine.

Pentru a vă motiva, antrenorul personal Maiken Skoie Brustad vă sfătuiește „să vă amintiți cât de bine vă simțiți după ce vă antrenați. După exercițiu, te vei simți mereu mai bine. ”

Dacă nu vă puteți permite să mergeți la o sală de gimnastică sau aveți responsabilități care vă țin acasă, există o mulțime de antrenamente gratuite la domiciliu, care pot fi făcute în câteva minute. „Notează un circuit cardio format din cinci exerciții - trei exerciții de mare intensitate, cum ar fi alergarea pe loc sau salturi ghemuite, apoi două exerciții, cum ar fi planșa; mențineți  pe cronometru timp de 45 de secunde și faceți fiecare exercițiu timp de două runde.“

Nu vă simțiți vinovat din cauza timpului folosit pentru exerciții. „Trebuie să fii strict cu tine însuți”, spune Brustad. „Spuneți-vă: OK, marți voi elimina o oră din programul meu și mă voi antrena, indiferent ce se întâmplă. Când te pregătești, concentrează-te pe motivul pentru care ești acolo. Ar trebui să fie un lucru necesar pentru persoanele sănătoase. ”

Nu vă fie frică să cereți ajutor profesional

Nu este normal să trăim într-o stare de stres perpetuu. Dacă simțiți că vă apropiați de epuizare, primul apel ar trebui să fie cătr medicul dumneavoastră. „Toți avem stres în viața noastră”, spune dr. Zoe Norris, medic de familie, „dar definiția anxietății ca boală este diferită de stres.” Dacă pacienții ajung să se plângă de stres, medicul îi va întreba dacă au avut palpitații, atacuri de panică sau tulburări de somn pe termen lung. Toți acești factori ar putea indica faptul că persoana că se luptă cu o tulburare de anxietate.

 „Aproape fiecare parte a corpului este afectată de stresul constant”, avertizează Norris. „Nu suntem concepuți pentru asta, ca ființe umane.”

Unele cauze ale stresului sunt inevitabile: moartea cuiva apropiat, de exemplu. Dar dacă stresul este legat de muncă, Norris încurajează pacienții să vorbească cu șeful lor. „Dacă angajatorii lor nu acceptă discuția, pot ajunge la concluzia că trebuie să găsească undeva să lucreze.”

Încercați să dormiți suficient

Când sunteți stresat, calitatea somnului se deteriorează. „Dacă suferiți de somn de slabă calitate, asta vă va crește nivelul de stres”, spune dr. Guy Leschziner, neurolog și autorul The Nocturnal Brain. „A dormi cât mai mult când te simți copleșit te va ajuta să îți gestionezi stresul.”

„Somniferele sunt o sabie cu două tăișuri”, spune Leschziner. El explică că pot fi de ajutor ca soluție pe termen scurt, când cineva este sub stres acut. „Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie o cură scurtă de comprimate pentru cel mult două săptămâni, acestea pot fi de ajutor. Oamenii pot ajunge într-un punct în care nu dorm deloc și pot ajunge într-o situație de criză nervoasă. Dar nu vă puteți baza pe pastile ca soluție pe termen lung la stres. Este o pantă alunecoasă pe care puteți aluneca foarte ușor. Este mai bine să vă rezolvați problemele legate de somn, tratând sursa de de bază a stresului. Terapia cognitivă comportamentală vă poate ajuta, de asemenea, să vă adresați anxietatea și să îmbunătățiți calitatea somnului.”

Fiți conștienți de problemă

 „Dacă vă simțiți copleșiți, este de obicei o combinație de factori de la locul de muncă și ai vieții la domiciliu”, spune Andrew Kinder, psiholog ocupațional și membru al Asociației Britanice pentru consiliere și psihoterapie.

 „Analizați-vă relațiile”, spune Kinder. „Cine sunt potențialii dvs. aliați? Poate fi familia sau prietenii. Când oamenii se deschid, ei sunt adesea copleșiți de câtă asistență le este disponibilă. ”

Abordările de rezolvare a problemelor vor atenua stresul extrem. Dacă sunteți îngrijorat de datorii, de exemplu, abordați problema tranșant. „Încercați să discutați cu creditorul dvs. și să negociați. Asta vă va oferi mai multe speranțe decât să evitați problema și să vă lăsați stresat de ea." 

Amintiți-vă: jobul dvs. nu vă definește

Trăim într-o societate care promovează excesul de muncă, sub orice formă. „Puneți-vă întrebarea: de ce vă interesează cu adevărat?” Sugerează prof. Josh Cohen, autorul lucrării Not Working: De ce trebuie să ne oprim. Rezumați-vă volumul de muncă la ceea ce este esențial. „Sarcinile excesive de muncă sunt una dintre principalele surse de stres”, spune Cohen. „Multe lucruri pe care le facem la locul de muncă pentru a fi îndrăgiți de șefii noștri sau să părem mai proactivi decât colegii noștri sunt, practic, inutile. Nu mai faceți acest lucru, iar nivelul dvs. de stres se poate reduce”, continuă el.

Pentru a evita epuziarea, nu uitați că nu trebuie să petreceți fiecare oră în muncă productivă sau fructuoasă. Uneori, este bine să nu faci nimic, deloc. „Există și alte dimensiuni ale vieții și ale egoismului, în care merită să credeți. Reducându-vă existența la suma a ceea ce faceți și identificându-vă atât de profund cu munca dvs. nu vă va face munca pe termen lung", continuă psihologul.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel