Stres, sistem imunitar, copii: efectele pozitive ale grădinăritului

Florina Pop |
Data publicării:
Grădinăritul îi ajută și pe copii să facă față stresului FOTO: pexels.com
Grădinăritul îi ajută și pe copii să facă față stresului FOTO: pexels.com

Grădinăritul are efecte pozitive asupra copiilor: le întărește sistemul imunitar și îi ajută să facă față mai bine stresului.

„Știința spune că există avantaje majore pentru grădinăritul cu copii", este una dintre ideile de început ale unei postări pe romper.com, un blog deținut de Bustle Digital Group, care se definește drept cel mai mare premium publisher focusat pe reprezentantele sexului frumos ale milenianilor.

Potrivit sursei citate, studiile au demonstrat că expunerea la bacterii când copiii se joacă în aer liber și se murdăresc îi ajută la construirea unui sistem imunitar sănătos.

Grădinăritul, formă de ameliorare a stresului pentru copii

Deborah Zlotnik, psiholog la Asociația Children's National, susține că, în vremurile digitale pe care le trăim, grădinăritul poate fi privit ca o formă de ameliorare a stresului:

„Cercetările arată că conectarea cu natura are efecte profunde asupra bunăstării psihologice prin creșterea emoțiilor pozitive și reducerea stresului. (...) Deoarece copiii și adolescenții se concentrează adesea asupra electronicii și a social media, grădinăritul poate fi o modalitate excelentă de a se angaja într-o activitate prosocială pozitivă. Atunci când copiii s-au angajat în activități plăcute, aceștia sunt mai în măsură să se ocupe de alți factori de stres și pot să-și reglementeze mai bine emoțiile", susține Deborah Zlotnik, potrivit sursei citate.

Copiii învață că ”pot să fac asta”

Opinii similare împărtășește și Maureen Healy, expert în sănătatea emoțională a copiilor. Ea spune că puștii care învață să facă lucruri în mod repetat dezvoltă căi în creierul lor care spun „pot să fac asta". Iar tehnica funcționează, susține expertul, întrucât, prin acțiuni repetitive, părinții își ajută copiii să dezvolte obiceiuri sănătoase. Asta pe lângă întărirea conexiunii părinte-copil.

Grădinăritul îmbunătățește starea de spirit

Psihologul Ellen Braaten, unul dintre directorii unui centru pentru sănătatea tinerilor din cadrul Spitalului General Massachusetts, explică, pentru sursa citată, modul în care știința grădinăritului poate ajuta copiii:

„Copiii pot învăța despre fotosinteză, importanța fertilizării, cercul vieții, compoziția solului și biologia plantelor. Sunt necesare pentru a crea abilități. Construirea și planificarea unei grădini este o practică de mare tehnică care include luarea în considerare a drenajului adecvat, poziția soarelui, printre altele. (...) Petrecerea timpului în aer liber este asociat cu mulți indicatori pozitivi ai bunăstării emoționale, scade stresul și îmbunătățește starea de spirit, starea generală și scade obezitatea. Când copiii sunt în aer liber, tind să fie foarte activi și să desfășoare activități care își sporesc abilitățile motorii, cum ar fi alpinismul, alergarea și săriturile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel