„Sărbătorile sunt pline de bucurie și de stres", apreciază Ellen Braaten, medic, profesor asociat de psihologie Spitalul general din Massachusetts General Hospital și director asociat al Centrului pentru Clay pentru Minți Tinere Sănătoase. Într-o postare de pe blogul Harvard Medical School, aceasta detaliază un sondaj realizat de Healthline, un site de informare a consumatorilor privind sănătatea, din San Francisco, California.
Deși sondajul a fost făcut înainte de sărbătorile de iarnă din 2018, întrebările sunt generale și fac referire la sărbători în general, cum se sitm oamenii, ce gătesc și cum se pregătesc pentru aceste perioade.
62% dintre respondenti au descris nivelul lor de stres ca „foarte sau oarecum" ridicat în timpul sărbătorilor. Iar 10% nu au raportat niciun stres în timpul sezonului.
Dintre acei factori de stres în vacanță pe care participanții la sondaj i-au enumerat se numără: cerințele financiare, negocierea dinamicii interpersonale a familiei și menținerea obiceiurilor de sănătate personale, cum ar fi un regim de exerciții fizice.
Stres, sărbători: ce-i de făcut?
Psihologii recomandă ca în perioada sărbătorilor ar fi bine să schimbăm modul în care răspundem la schimbările din jurul nostru. Iar ca acest mod să fie cât mai puțin stresant, e bine să apelăm la un set de abilități mentale care ne ajută să facem lucrurile și pe care le avem cu toții precum: gestionarea timpului, atenția, concentrarea, planificarea și organizarea, precum și amintirea detaliilor.
Zilnic le punem pe toate cele enumerate în aplicare, dar acestea sunt chiar mai solicitate în timpul sezonului de vacanță. Cu alte cuvinte, organizarea este cuvântul cheie.
Ce se întâmplă în creier
Cum în vacanță ne putem confrunta, uneori, cu mai multe responsabilități decât de obicei, cortexul prefrontal al creierului intră în acțiune. Stresul din vacanță, susține Ellen Braaten, este un tip special de stres: o reacție acută la o amenințare imediată. Pe termen lung, acest tip de reacție repetată a cortexului prefrontal al creierului poate scădea memoria, opri producția de celule creierului noi și poate determina moartea unor celule din creier.
„După încheierea sărbătorilor avem modalități de relaxare. Stresul sezonului dispare. (...) Sărbătorile sunt doar o altă perioadă a anului. (...) Cu siguranță ceva de marcat, dar nu și finalul, toate", mai afirmă Ellen Braaten.
Sondajul despre care amintea Ellen Braaten îl găsiți AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.