Stres în copilărie, anxietate și depresie mai târziu

Stresul din perioada copilăriei poate crea vulnerabilități care pot duce la anxietate și depresie mai târziu. Un studiu, condus de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio explică de ce stresul apărut devreme în viață contribuie la apariția tulburărilor de anxietate. 

Lucrarea subliniază rolul important al mastocitelor, celule imune implicate în reacții alergice care au fost în mare măsură ignorate de către neurologi, dar care potrivit oamenilor de știință la rozătoare ar putea fi responsabile pentru unele dintre schimbările pe care le vedem la adulți, după ce au suferit o traumă în copilărie.

Autoarea principală a studiului, Angela Saulsbery, a precizat, potrivit Medicalxpress.com că este interesată în special de modul în care această cercetare ar putea să facă legături la nivel molecular între experiențele copilăriei și depresia și anxietatea adolescentului și adulților. Cercetătorii au comparat șobolanii stresați cu șobolanii nestresați și au mai comparat animalele în funcție de sex, uitându-se la efectele stresului prenatal, la un singur stresor după naștere și la stresul cronic.

,,Am constatat că stresul în momente diferite a avut efecte diferite. În cazul expunerii cronice la stres am văzut diferențe semnificative în activitatea celulelor mastocite în creier”, a spus prof.dr. Kathryn Lenz, psiholog la Universitatea Ohio, adăugând că acele animale au avut cu 30 la sută mai mult din celulele imune decât cele nestresate.

Potrivit acesteia, masculii au avut mai multe celule mastocite în ansamblu, un aspect deosebit de interesant deoarece există dovezi că și în cazul oamenilor, bărbații ar putea fi mai vulnerabili la problemele grave care rezultă din traumatismele precoce.

Cercetarea americanilor s-a concentrat pe aflarea dacă stresul contribuie la o barieră hemato-cerebrală mai permeabilă, ceea ce ar putea explica creșterea mastocitelor, celule care eliberează histamina, care ar putea modifica dezvoltarea creierului.

"Laboratorul nostru este interesat de factorii de stres din viața timpurie și cum influențează aceștia funcționarea celulelor mastocite. Încercăm să înțelegem mai bine modul în care expunerea la experientele negative din copilărie ar putea duce la probleme mai târziu în viață", a afirmat Lenz.

Specialista crede că traumele din copilărie pot contribui la apariția depresiei, anxietății, a dependenței de droguri și alcool și chiar a bolilor cardiovasculare. Studiul a fost prezentat pe 5 noiembrie 2018 la reuniunea anuală a Societății de Neuroștiințe de la San Diego.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel