Conf. dr. Mihai Craiu, șeful compartimentului de primiri urgențe de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, vorbește chiar despre „streptofobie” - „teama adusă la nivele extreme, iraționale şi dominată de aşteptări nerezonabile în fața unui microb "faimos". Este vorba de Streptococul beta-hemolitic grup A sau pe scurt GAS”.
Evident, dr. Craiu nu pledează pentru „minimalizarea aspectelor epidemiologice” şi recunoaște faptul că „un purtător sănătos de streptococ ar putea, uneori, face boala acută”. De asemenea, se cunoaște faptul că 9% din persoanele cu care intră în contact în familie sau în colectivitate ar putea „achiziționa" streptococul de la acest purtător sănătos.
Cu toate acestea, în conformitate cu opinia experților de la Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC), cei mai mulți purtători sănătoşi nu se tratează, notează dr. Mihai Craiu, pe pagina „Spitalul Virtual pentru Copii”.
Streptococul beta-hemolitic grup A, când se tratează cu antibiotice
„Opinia experților despre tratamentul purtătorilor sănătoși de streptococ beta-hemolitic este una prudentă/rezervată. Aceştia recomandă tratarea cu antibiotice DOAR a pacienților care:
1. Au contact în familie cu pacienți care au avut complicații post-streptococice (reumatism articular acut sau glomerulonefrită post-streptococică);
2. Au o familie în care apar, în pofida tratamentului corect, multiple îmbolnăviri cu streptococ beta-hemolitic grup A, într-un interval mic de săptămâni/luni;
3. Au o familie EXTREM de speriată de complicațiile post-streptococice improbabile, dar posibile în rare cazuri;
4. Au faringită streptococică recurentă, cu impact asupra calității vieții;
5. Când toate mijloacele de tratament conservator (deci exceptând amigdalectomia sau coblația - scoaterea sau micşorarea amigdalelor) au fost încercate fără succes.
6. Când există o epidemie de faringită streptococică într-o comunitate mică - închisă.”
Pe lângă toate acestea, dr. Craiu adaugă: „Când se află în Noua Zeelandă, Samoa, Fiji... Populația aborigenă (de samoani/fijieni/"kiwi's" etc.) are o trăsătură genetică specială astfel încât fac extrem de uşor complicații post-streptococice”.
Referitor la antibioticul eficient în astfel de cazuri, medicul precizează: „Şi dacă totuşi ne încăpățânăm să administrăm a zecea oară antibiotic, la o faringită cu GAS, măcar să fie opțiunea corectă! Adică tratament cu clindamicină”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.