Streptococ rezistent la antibiotice, îngrijorează lumea medicală

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Streptococ, mutatii genetice Sursa foto: medicalxpress.com
Streptococ, mutatii genetice Sursa foto: medicalxpress.com

Streptococul rezistent la antibiotic ar putea avea un impact grav asupra milioane de copii, spun cercetătorii, care au descoperit că un streptococ din grupa A a suferit mutații genetice care îl fac rezistent la antibioticele din clasa penicilinelor.

Oamenii de știință în domeniul bolilor infecțioase au identificat tulpini de streptococ din grupa A, care sunt mai puțin sensibile la antibiotice utilizate în mod obișnuit, semn că germenii care provoacă streptococia și boli care macină carne pot fi mai aproape de rezistența la penicilină și alte antibiotice înrudite cunoscute sub denumirea de beta-lactame.

„Dacă acest germen devine cu adevărat rezistent la aceste antibiotice, acesta ar avea un impact foarte grav asupra a milioane de copii din întreaga lume. Dezvoltarea rezistenței la antibiotice beta-lactamă ar avea un Impact major asupra sănătății publice la nivel mondial”, a declarat James M. Musser, doctor în științe mediclae, autorul principal al studiului și președintele Departamentului de Patologie și Medicină Genomică de la Spitalul Metodist din Houston.

Musser și membrii departamentului său au colaborat cu aproape o duzină de instituții din șapte țări, iar această cercetare apare online în numărul din 29 ianuarie al Jurnalului de Microbiologie Clinică.

Cercetările publicate mai devreme în 2019 care descriu două tulpini de bacterii înrudite au obligat grupul lui Musser la Houston Methodist Research Institute și colaboratorii săi să întreprindă acest important proiect internațional. Ei și-au exploatat biblioteca de secvențe de genom derivată din 7.025 de tulpini de streptococ din grupa A colectate de-a lungul mai multor zeci de ani din țări din întreaga lume. Dintre aceștia, au descoperit aproximativ 2% cu mutații genice de interes. Cercetătorii au testat apoi tulpinile din laboratorul de microbiologie clinică pentru a confirma scăderea susceptibilității lor la antibiotice beta-lactam.

Nevoie urgentă de un vaccin

Sensibilitatea redusă a unor tulpini fac ca penicilina și tratamentele cu antibiotice pentru gâtul streptic să devină mai puțin eficiente sau complet ineficiente.

Aceste constatări subliniază nevoia urgentă a unui vaccin care protejează oamenii împotriva streptococului de grup A. „Am putea vedea bolile infecțioase ca o problemă de sănătate publică la nivel mondial”, a declarat Musser, președintele Fondren Presidential Distinguished Chair at the Houston Methodist Research Institute and Houston Methodist Hospital. În cazul în care streptococul nu răspunde la antibiotice de prim rang, cum ar fi penicilina, medicii trebuie să înceapă să prescrie terapii de a doua linie, care pot să nu fie la fel de eficiente împotriva acestui organism.

Conform CDC, streptococul de grup A provoacă 20-30% din durerile de gât la copii și 5-15% din durerile de gât la adulți.

Următorii pași pentru echipa de investigare implică experimente pentru a înțelege cum apar mutațiile la pacienții umani, cum pot afecta bolile umane și cum pot schimba virulența germenului.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel