STRATEGIE COVID: De ce la spitalele din Timișoara nu e coadă de ambulanțe cu pacienți. Dr Musta, despre programul pilot care salvează vieți

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ambulanță
Ambulanță

Dr Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase II de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat EXCLUSIV la DC Medical, de ce la poarta unicului spital COVID din oraș nu se face coadă de ambulanțe cu pacienți, ce program informatic au implementat în premieră și cum au reușit să scadă presiunea pe unitatea medicală folosind eficient spitalele suport și extinzând tratarea cu oxigen a pacienților la domiciliu. O extindere care înseamnă, de fapt, circa 500 de paturi comparabile cu cele din terapie intensivă. 

Dr Virgil Musta a explicat, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, că în Timișoara, după valul doi al pandemiei, de anul trecut din toamnă, lucrurile au fost puse la punct astfel încât să nu se mai formeze cozi de ambulanțe cu zeci de pacienți la poarta unicului spital de boli infecțioase din oraș. 

Programul de evaluare și orarul Ambulanței, elemente cheie

„La  noi nu e chiar coadă, pentru că poate avem o organizare ceva mai mai bună. În ce sens, am văzut că față de multe alte zone la noi se fac evaluări la nivelul unui departament special al Spitalului „Victor Babeș”. Ce se întâmplă? Acolo vin salvările cu cu 3-4 pacienți pe care-i aduc de acasă, și zilnic se evaluează 70-80 de pacienți cu infecție SARS-CoV-2 care doresc să se evalueze, care sunt trimiși de medicii de familie să se evalueze. Acolo vine Salvarea, îi lasă, și pacienții intră într-un circuit în care avem persoane voluntari care lucrează în zona respectivă, unde pacienții sunt înregistrați, li se deschide o fișă de observație, li se ia saturație, tensiune, puls.  După care trec la următoarea etapă, li se recoltează un set de analize și apoi se fac CT-uri. După care se cheamă Salvarea și aceasta îi ia și îi duce acasă. A doua zi sau poate chiar în seara respectivă, toate datele acestea se introduc într-un program special, o platformă expert, care se numește Pandemic Controller, care evaluează cazul, spune ce risc are, ce formă clinică este și face recomandări de terapie. Aceste recomandări ajung la medicul de familie, iar medicul de familie poate să monitorizeze astfel pacientul în continuare sau știe dacă trebuie să se interneze, îl lasă acasă sau îl trimite pentru internare”, a explicat dr Virgil Musta. 

El spune că doar pacienții care sunt în stare gravă sunt internați la Spitalul Victor Babeș, iar dacă nu sunt locuri libere în secțiile de Terapie Intensivă, atunci se face o selecție: cazurile foarte grave rămân la Victor Babeș, cele mai puțin grave sunt trimise la cele două spitale suport COVID-19 din oraș. Această triere eficientă este unul dintre motivele pentru care la poarta spitalului nu e coadă de ambulanțe. 

Cine și cum se internează

„Dacă cumva pacientul desaturează în momentul în care este la spital, atunci este reținut pe loc și căutăm să-i găsim un loc pentru că și la noi ca și în toată țara locurile sunt la mare căutare, nu prea sunt. Dar ne mai ajutăm cu spitalele suport. Noi avem capacitatea să tratăm cazurile severe, având oxigen cu presiune mare în perete și avem și destul de multe aparate de High Flow Oxygen Therapy, aparate care sunt un fel pre Terapie  Intensivă, și astfel preluăm cazurile cele mai grave. Cazurile mai ușoare le trimitem la aceste spitale suport care nu au aceste posibilități. Practic, am decongestionat parțial UPU, nu în întregime, pentru că sunt pacienți care stau atât de mult acasă încât vin direct în forme grave și trebuie duși la UPU. Și atunci, UPU sunt alte două locuri, cele de la Spitalul Municipal și de la Județean, unde ajung acești pacienți”, a arătat medicul-șef de secție. 

El spune că ideea de a tria și evalua mai bine cazurile au avut-o după ce valul doi al pandemiei a pus o mare presiune pe spital, așa că în acest al patrulea val lucrurile decurg infinit mai bine. 

Pacienții, aduși eșalonat la evaluare

„A fost o perioadă când erau destul de multe Salvări sau nu erau locuri în UPU și atunci  mai stăteau în Salvare până reușeau să găsească un loc, să plaseze persoana respectivă. Dar nu s-a întâmplat în acest al patrulea val situația ca să fie așa, să stea la coadă de Salvări. Cred că a fost și o chestie de colaborare și organizare, pentru că și la noi în al doilea val s-a întâmplat acest lucru. Și atunci ne-am întâlnit cu toții și am zis „nu se poate, hai să vedem ce trebuie să facem”. Și atunci Ambulanța a înțeles că nu poate să vină în acelați timp 5 mașini cu 10 persoane fiecare, adică 50 de pacienți deodată. Și îi aduc eșalonat. Și-au făcut un program de eșalonare, știu că putem lucra între 3 și 8 seara și lucrurile eu zic că merg bine”, a detaliat dr Virgil Musta. 

Un al doilea mare atu, dincolo de organizarea riguroasă și evaluarea eficientă a cazurilor, este un program pilot care practic a dus la extinderea spitalului cu 500 de paturi!

500 de paturi câștigate printr-un program pilot

„Mai avem acel program, „Oxigen pentru Timișoara” - iarăși numai noi și Aradul îl avem, pentru că aici a fost dorința de a se implementa - prin care pacienții care necesită oxigen dar nu cu presiune mare, acele concentratoare, le pot primi acasă, de la o fundație aflată în colaborare cu Primăria, și care pe recomandarea făcută de programul Pandemic Controller, medicul de familie comandă aceste concentratoare și pulsoximetre, și pot să îi monitorizeze pe pacienți. Avem cam 500 de astfel de concentratoare și practic am extins capacitatea spitalului cu 500 de paturi. Acei pacienți stau la domiciliu, sunt monitorizați și numai dacă se decompensează și merg rău sunt aduși în spital. Sunt lucruri care sunt chiar bune. Vedeți, OMS are în evaluare acest proiect, ca proiect de bune practici medicale”, a detaliat dr Virgil Musta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel