Strategia Națională de Vaccinare naște controverse. Strategia Ministerului Sănătății, pusă și în dezbatere publică, a stârnit deja controverse, motiv pentru care, Alexandru Rafila a venit cu noi clarificări, la doar o zi după ce a oferit lămuriri pe marginea documentului.
Prezenta strategie are ca viziune atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației, astfel încât oricine, oricând și la orice vârstă să beneficieze de vaccinuri în folosul propriei sănătăți și a stării sale de bine.
Vaccinarea nu este obligatorie
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat că vaccinarea nu este obligatorie.
”Noi, Ministerul Sănătății, nu promovăm, în niciun fel, o politică de obligativității, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar, pentru toată lumea. Sunt câteva date care arată că impactul acestor boli este important, iar ceea ce trebuie să facem noi este să îl ținem pe loc, să nu crească aceste cifre, care implicit duc la suferință, la invaliditate și uneori chiar și la deces.
Nu cred că avem noi ca și misiune altceva decât să protejăm sănătatea copiilor, a tinerelor generații din această țară (...). A căutat colegul meu, cuvântul ”obligatoriu” în text noi nu l-am găsit, se pare că minciuna are picioare scurte, iar impostura politică ar trebui să aibă picioare şi mai scurte.
Această impostură repetată adusă la paroxism trebuie să înceteze în România, dacă ne dorim oameni sănătoşi, din toate punctele de vedere, în ţara noastră”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Vezi și: Primul xenotransplant reușit: rinichi de porc modificat genetic, funcționali la om
Scăderea ratei de vaccinare
Ministrul Sănătății a precizat că, în ultimii ani, a scăzut rata de vaccinare în tândul copiilor.
”Pentru DTP-4, patru doze de diftero-tetano-pertussis, au scăzut de la 95% spre 80%. Același lucru s-a întâmplat la ROR, rujeolic-rubeolic-oreion, scăderea pentru prima doză de la 95% la puțin peste 80%, iar pentru doza a doua, de la circa 90% la 70%.
De asemenea, vaccinul împotriva poliomielitei, IP4, de la peste 90% la 80%, iar pentru hepatita B, de la 97% până la circa 83%. Deci sunt scăderi importante” a mai spus ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
De ce vaccinurile pentru copii nu sunt compensate
”Nu aș trece la etapa compensării vaccinurilor pentru populația pediatrică, pentru că sunt riscuri mari de scădere a acoperirii vaccinale. Prefer să o facem controlat, prin intermediul medicilor de familie, dar și în această situație nu există niciun fel de obligativitate. Medicii trebuie să informeze despre utilitatea vaccinurilor.
Vaccinarea oferă protecție împotriva îmbolnăvirii în marea majoritate a cazurilor, dar nu în toate cazurilor. Nu există o protecție absolută după administrarea unui vaccin”, a mai subliniat ministrul.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.