La ediția din această săptămână a emisiunii Academia de Sănătate, medicul neurolog Stanislav Groppa a vorbit modul în care au gestionat autoritățile Republica Moldova situația pacienților cu forme ușoare d e COVID-19.
"A fost instituit un Centru Național COVID, care primea toți pacienții din regiunea centrală. Astfel de centre s-au creat și în partea de sud și nord, care apreciau starea pacientului, situația acestuia, starea epidemiologică și, în cazul în care, se atesta o formă ușoară și prezența unor condiții favorabile pentru a evalua și totodată pentru a-l izola de ceilalți membri ai familiei, s-a primit această decizie de izolare la domiciliu.
Rezultatele arată că această strategie poate fi utilizată, însă depinde foarte mult de familia, de conștiința pacientului și de procesul de organizare a asistenței prin intermediul medicului de familie.
Au fost și cazuri în care, după o decizie și o evaluare a pacientului la domiciliu, după o agravare a stării de sănătate, a fost necesară transportarea pacientului într-o instituție medicală. Totul depinde, până la urmă, de posibilitățile sistemului de sănătate, fiindcă și acesta, dacă vorbim integral, nu a fost pregătit și nu putea fi pregătit pentru o asistență și o evaluare a unui număr extrem de mare de pacienți cu patologie contagioasă.
Un șir de spitale au fost transformate și s-au reorganizat în asistența de urgență", a explicat medicul neurolog Stanislav Groppa
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.