Strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost modificată prin Hotărâre de Guvern. Transmiterea comunitară a scăzut, la fel și numărul de cazuri. Astfel, a fost necesară actualizarea strategiei de vaccinare astfel încât să se asigure în continuare accesul la vaccinare împotriva COVID-19, în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 în România.
”În contextul actual al situației epidemiologice determinate de virusul SARS COV 2, cu limitarea transmiterii comunitare și scăderea marcantă a numărului de cazuri de îmbolnăvire este necesară actualizarea strategiei de vaccinare astfel încât să se asigure în continuare accesul la vaccinare împotriva COVID-19, în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 în România
Astfel, prin prezentul act normativ se stabileste un nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare la nivel național, atribuțiile Comitetului național de coordonare a activităților de vaccinare împotriva COVID 19, fiind preluate în intregralitate de către Ministerului Sănătății, încorelare cu activitățile derulate în cadrul Programului Național de vaccinare”, notează documentul.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) își va înceta activitatea, în termen de 15 zile.
Vaccinare la medicii de familie
”Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară organizate conform prevederilor OUG 24/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, în cadrul programului naţional de vaccinare (PNV) derulat de către Ministerul Sănătăţii”, mai arată documentul.
Motivele desființării Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) ne-a explicat motivele pentru care se desființează comitetul.
”Când a fost înființat Comitetul a fost vorba de o campanie națională pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus, în care au fost implicate mai multe ministere, instituții și actori locali. A fost nevoie de un astfel de comitet pentru a asigura accesul populației la vaccinare. Toate acestea au avut rolul desfășurării campaniei de vaccinare.
A fost vorba de 11 mii de transporturi pentru 17 milioane de doze de vaccin administrate. Timp de 15 luni s-a desfășurat această campanie. Acum, gradul de vaccinare a scăzut, astfel că s-a luat decizia desființării CNCAV. De la 150.000 de doze de vaccin administrate într-o singură zi, am ajuns la 6.000 -7.000 de doze”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, Andrei Baciu, președintele CNCAV.
Câte persoane s-au vaccinat anti COVID-19
În perioada decembrie 2020 – aprilie 2022 activitățile de vaccinare a populației împotriva COVID 19 au urmat îndeaproape obiectivele stabilite în cadrul Strategiei naționale de vaccinare sub coordonarea Comitetului Național de Coordonare a activităților de vaccinare împotriva COVID 19.
”Astfel, până la data de 12.06.2022 au fost vaccinate cu schemă completă de vaccinare un număr de 8.130.015 persoane, iar la un număr de 2.609.531 persoane a fost administrată și a 3-a doza (doza de rapel), în total fiind administrate un număr de 16.845.397 doze”, notează documentul.
Vezi și: CNAS, anunț. Acces mai facil la servicii de medicină fizică și de reabilitare pentru pacienți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.