Strănutul și sughițul nu țin doar de sfera ORL, acestea pot interfera și cu partea neurologică. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, ce trebuie să știm despre strănut și sughiț și când devin acestea probleme medicale care necesită intervenție specializată.
”Sughițul și strănutul sunt deseori ignorate, dar uneori sunt extrem de deranjate pentru pacienții care le prezintă în mod constant și la care nu găsim alte cauze etiligice cum ar fi alergice. O colaborare cu neurologii se încadrează în aceste limite.
Dincolo de patologia gastrică și esofagiană care, de obicei, este foarte importantă, foarte multe entități neurologice și anumite inflamații sau sindroame paraneoplazice care au neoplazia primară în sfera ORL pot să se manifeste cu sughiț.
În ceea ce privește strănutul, nu vorbim doar de alergii pentru că, în general, pacienții sunt obișnuiți să strănute când sunt răciți sau au alergii și avem o paletă foarte largă de alte circumstanțe, inclusiv, emoțional, spun neurologii, din punct de vedere al unor mirosuri, din punct de vedere al unor patologii strict legate de imunitate, de boli autoimune care se pot manifesta în acest fel.
Este important să căutăm cauza acestor boli, dacă se permanentizează și dacă devin neplăcute pentru pacienți cu frecvența cu care apar”, a explicat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.
Vezi mai multe în VIDEO
Ce este strănutul
Strănutul are un rol bine definit pentru funcționarea organismului uman.
”Strănutul... este unul dintre modurile prin care corpul se menține în siguranță, pentru că îi transmite creierului că un obiect trebuie eliminat din nas. pornește din sistemul nervos. Traseul semnalului până la creier poate să difere și de aceea oamenii strănută în moduri unice. Este o reacție a sistemului imunitar, care astfel elimină bacteriile și virusurile. Nu uita să porți mască și, astfel, să îi protejezi pe cei din jur când strănuți”, notează specialiștii de la Fundeni pe Facebook.
Cercetări de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, SUA, susțin că particulele expulzate prin strănut de către o persoană contagioasă ne pot îmbolnăvi și că aceste particule pot ajunge până la 200 de metri.
Vezi și: Fast-food-ul, acceptat din când în când. Nutriționist: Mâncați cu toată atenția în farfurie
Răspunsul șocant descoperit de MIT: strănutul pot călători până la 200 de metri. Adică aproximativ două treimi din lungimea unui teren de fotbal. La fel cum datele pe care le introducem în computerul nostru pot fi „transportate” în acel mare univers de stocare numit „Cloud”, noi ne trimitem germenii într-un nor de fiecare dată când strănutăm. Așa este: atunci când strănutăm (și, de asemenea, când tusim), eliberăm nori de gaz care păstrează picături potențial infecțioase și le transportă distanțe lungi.
”Când tușești sau strănutați, vedeți picăturile sau le simțiți dacă cineva strănută pe tine. Dar nu vedeți norul - faza gazelor invizibile. Influența acestui nor de gaz este extinderea gamei de picături individuale, în special a celor mici”, a raportat John Bush, profesor de matematică aplicată în MIT, co-autor al studiului.
Fără norul de gaz, aceste picături ar avea mai multe șanse să cadă inofensiv pe pământ, la câțiva metri de strănut. Din păcate, norul de gaz le permite să devină agenți patogeni care circulă oriunde pe o distanță de la cinci până la 200 de ori mai mare. Datele colectate de echipa de cercetare a Institutului de Tehnologie din Massachusetts nu numai că ne spun cât de departe poate ajunge un strănut, ci și cât de rapid.
Ce este sughițul
De ce apare sughițul? Sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase care leagă creierul de diafragm, acesta fiind de altfel și motivul pentru care sughițul apare, cel mai frecvent, în situații emoționante.
Atunci când diafragmul, mușchiul situat între plămâni și stomac, se irită începe să se contracte și cauzează spasme musculare.
Iar fiecare astfel de contracție este urmată de o închidere bruscă a corzilor vocale, ducând la zgomotul caracteristic sughițului.
Sughițul obișnuit, care durează mai puțin de 48 de ore, apare când:
- Bei băuturi carbogazoase
- Consumi prea mult alcool
- Mănânci prea mult
- Ai o stare euforică, agitată
- Ești stresat emoțional
- Apar schimbări bruște de temperatură
- Înghiți aer în timp ce mesteci gumă sau mănânci bomboane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.