Pot germenii care plutesc brusc în aer să ne îmbolnăvească? Pentru a răspunde la această întrebare, aflăm mai întâi: Cât de departe poate ajunge un strănut?
Studiile de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Mass., În 2014 și 2016, au adus lămuriri și date despre fizica strănutului. Descoperirile cercetătorilor MIT au vizat nu numai distanța potențială a unui strănut, ci și cât de rapid se miscă acesta.
Cât de departe ajunge un strănut?
Echipa de cercetare MIT, condusă de dr. Lydia Bourouiba, în studiul din 2014, a măsurat în ce măsură un strănut poate călători. 100 de voluntari au fost înregistrați în timp ce strănutau. Camerele de înaltă tehnologie au surprins acțiunea - viteza și forța mucusului, a picăturilor și a particulelor expulzate.
Răspunsul șocant descoperit de MIT: strănutul pot călători până la 200 de metri. Adică aproximativ două treimi din lungimea unui teren de fotbal.
Cum e posibil ca un strănut să călătorească atât de departe
La fel cum datele pe care le introducem în computerul nostru pot fi „transportate” în acel mare univers de stocare numit „Cloud”, noi ne trimitem germenii într-un nor de fiecare dată când strănutăm. Așa este: atunci când strănutăm (și, de asemenea, când tusim), eliberăm nori de gaz care păstrează picături potențial infecțioase și le transportă distanțe lungi.
„Când tușești sau strănutați, vedeți picăturile sau le simțiți dacă cineva strănută pe tine. Dar nu vedeți norul - faza gazelor invizibile. Influența acestui nor de gaz este extinderea gamei de picături individuale, în special a celor mici ”, a raportat John Bush, profesor de matematică aplicată în MIT, și co-autor al studiului, cu privire la rezultatele studiului.
Fără norul de gaz, aceste picături ar avea mai multe șanse să cadă inofensiv pe pământ, la câțiva metri de strănut. Din păcate, norul de gaz le permite să devină agenți patogeni care circulă oriunde pe o distanță de la cinci până la 200 de ori mai mare.
Datele colectate de echipa de cercetare a Institutului de Tehnologie din Massachusetts nu numai că ne spun cât de departe poate ajunge un strănut, ci și cât de rapid.
Uimitor, un strănut poate calatori pana la 100 m.p.h. După cum scria John Bush, profesor de matematică aplicată în MIT, „Gândește-te că norul este turbulent - adică o mișcare foarte dezordonată, viguroasă. Dacă viteza caracteristică din acel nor este mai mare decât viteza de decontare, atunci va fi dominată mai mult de acea mișcare a norului intern decât de viteza de decontare - ceea ce înseamnă că picăturile mai mici ajung mult mai departe decât picăturile mari. "
Studiul, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.