Experții cardiologi au crezut de mult timp că dimineațile din timpul săptămânii - și în special în zilele de luni – sunt momente periculoase, cu risc mare de deces datorat stopului cardiac. Dar un nou studiu realizat la Centrul Medical Cedars-Sinai arată că acele momentele de vârf au dispărut, iar acum, stopul cardiac este probabil în orice zi, la orice oră.
Trăim într-o epocă prea rapidă
„În timp ce există câteva motive pentru a explica de ce mai multe stopuri cardiace se întâmplă în afara orelor considerate anterior a fi de vârf, stresul este probabil un factor major", a spus dr. Sumeet Chugh, profesor de medicină și director asociat al Smidt Heart Institute de la Cedars-Sinai . „Acum trăim într-o epocă rapidă, mereu în prriză, care provoacă stres psiho-social sporit și, eventual, o creștere a probabilității de stop brusc cardiac", a declarat Chugh, cercetătorul principal al studiului, publicat în revista Heart Rhythm.
Echipa de investigatori a lui Chugh a analizat datele din studiul Oregon Sudden Unexpected Death, bazat pe comunitate, realizat între anii 2004 și 2014. Toate cazurile analizate au fost bazate pe rapoartele de la secțiile de urgență, care conțin informații detaliate privind cauza stopului cardiac.
Constatările cheie includ:
- Dintre cei 1.535 de pacienți care au decedat prin stop cardiac, doar 13,9% au decedat în primele ore ale dimineții, adică între orele 6.00 și 10.00.
- Nu a existat nicio dovadă că în zilele de luni au avut loc mai multe stopuri cardiace.
În afară de stres, alți factori care contribuie pot fi o schimbare în modul în care sunt tratați pacienții cu risc crescut, precum și neajunsurile în modul în care studiile anterioare au măsurat timpul de deces cauzat de stopul cardiac brusc (cum ar fi folosirea timpului de deces notat pe certificatul de deces versus ora de deces atunci când acesta s-a produs efectiv).
Nu e același lucru cu atacul de cord!
Deși „stopul cardiac" și „atacul de cord" sunt adesea folosite interschimbabil, termenii nu sunt sinonimi. Spre deosebire de atacurile de cord (infarctul miocardic), care sunt cauzate de obicei de arterele coronare înfundate, reducând fluxul sanguin către mușchiul inimii, stopul cardiac este rezultatul unei activități electrice defectuoase a inimii. Pacienții pot avea simptome puține sau deloc, iar tulburarea provoacă de obicei moartea instantanee. Stopul cardiac brusc cauzează aproximativ 300.000 de decese annual, în SUA.
Studiul „The Sudden Unexpected Death” din Oregon este o evaluare completă, pe 16 ani, a deceselor înregistrate în zona metropolitană a Portlandu-ului datorate problemelor cardiace. Condus de Chugh, proiectul - care se desfășoară acum mai bine de 15 ani - oferă cercetătorilor informații unice, bazate pe comunitate, pentru a determina cauzele stopului cardiac brusc.
„Deoarece stopul cardiac subit este de obicei fatal, trebuie sa-l prevenim înainte de a avea loc", a spus Chugh, profesor-cercetător de electrofiziologie cardiacă la Pauline and Harold Price. „Aceasta este doar o altă piesa a puzzle-ului. Următorii pași sunt aceia de a determina în mod definitiv motivele care stau la baza acestei schimbări, apoi vom identifica implicațiile pentru sănătatea publică, ca rezultat", într-un material furnizat de Centrul Medical Cedars-Sinai.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.