Știrile zilei în Sănătate. Parlamentul polonez respinge modificările legii privind avortul. Pfizer dezvoltă o versiune zilnică a pilulei pentru pierderea în greutate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@vecstock
stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@vecstock

Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei din domeniul medical. 

Parlamentul polonez respinge proiectul de lege care urmărea să faciliteze legea strictă privind avortul. Camera inferioară a parlamentului Poloniei a respins vineri un proiect de lege care urmărea să elimine pedepsele pentru persoanele care ajută pe cineva să facă un avort, subliniind diviziunile profunde din coaliția de guvernare cu privire la relaxarea uneia dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Europa.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care ajută la organizarea unui avort, de exemplu prin furnizarea de pastile pentru avort, și medicii care efectuează întreruperi de sarcină în primele săptămâni de gestație sau din cauza anomalii fetale nu ar mai fi fost supuși acuzațiilor, transmite Reuters.

Ozempic este asociat cu un risc mai scăzut de demență

Tratamentul popular al Novo Nordisk pentru diabet, Ozempic, ar putea fi legat de un risc mai mic de probleme cognitive, potrivit unui studiu observațional realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford. Studiul, publicat în jurnalul eClinicalMedicine al Lancet pe joi, a explorat peste 100 de milioane de înregistrări medicale ale pacienților din SUA pentru a vedea dacă Ozempic crește riscul mai multor condiții neurologice și psihice în primul an de utilizare comparativ cu alte trei medicamente antidiabetice comune.

Pfizer avansează cu pilula zilnică pentru pierderea în greutate

Pfizer planifică să înceapă studii clinice mai târziu în acest an pentru o versiune reconfigurată, administrată o dată pe zi, a pilulei sale pentru pierderea în greutate, danuglipron, a declarat compania joi, după ce a renunțat la versiunea administrată de două ori pe zi a medicamentului la sfârșitul anului trecut. Noua medicament face parte din a doua generație de pilule pentru pierderea în greutate în dezvoltare de companii precum Eli Lilly și Novo Nordisk, care vor oferi pacienților o alternativă mai convenabilă la injecții.

Tribunalul menține interdicția Tennesseană privind schimbarea sexului în certificatele de naștere

Un tribunal federal de apeluri împărțit a respins vineri o contestație constituțională împotriva politicii de decenii a statului Tennessee de a nu permite persoanelor născute în stat să-și modifice certificatele de naștere pentru a reflecta identitatea lor de gen. Un panou format din 2-1 al Curții de Apel a 6-a a statului Tennessee a considerat că Constituția SUA nu obligă statul condus de republicani să schimbe sexul biologic înscris pe certificatele de naștere ale celor patru femei transgender născute în Tennessee.

Pacienții tratați cu medicamente pentru pierderea în greutate ar trebui să informeze medicul înainte de operație, spune Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat vineri că pacienții care iau medicamente pentru pierderea în greutate, cum ar fi Wegovy al Novo Nordisk, ar trebui să informeze medicul înainte de o intervenție chirurgicală, din cauza riscului de complicații respiratorii asociate acestor medicamente. Medicamentele pentru pierderea în greutate, inclusiv Wegovy și Zepbound și Mounjaro ale Eli Lilly, fac parte dintr-o clasă cunoscută sub numele de agoniste ale receptorului GLP-1 care încetinesc procesul de golire a conținutului stomacal, făcând utilizatorii să se simtă sătui mai mult timp.

Conflictul intensificat din Congo pune în pericol un milion de copii pentru malnutriție acută

Mai mult de un milion de copii sunt în pericol de malnutriție acută în Republica Democrată Congo, pe măsură ce violența în creștere sporește nevoile printre milioanele de persoane strămutate, a declarat Organizația Mondială a Sănătății vineri. Impactul asupra civililor al conflictului de peste doi ani dintre forțele congoleze și miliția M23 sprijinită de Rwanda în zonele estice ale țării se agravează, determinând mai multe persoane să fugă, cu 2,7 milioane de persoane strămutate doar în Nord Kivu.

Colorado raportează trei cazuri presumptive de gripă aviară la oameni

Colorado a raportat trei cazuri presumptive de infectare cu virusul gripei aviare H5 la lucrătorii din industria păsărilor, a declarat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) vineri. Cei trei oameni au avut simptome ușoare, a spus CDC într-o declarație. Infecțiile au apărut la lucrătorii care eutanasiau animale infectate la o fermă de păsări care experimenta o epidemie de gripă aviară H5N1, a precizat agenția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel