Știrile zilei în Sănătate și Farma. Prețurile medicamentelor ajung în instanță. Implantul Blindsight de la Neuralink, declarat "dispozitiv revoluționar"

Monika Baciu |
Data publicării:
stirile zilei in sanatate si farma - FOTO: Freepik@marinaghanis98
stirile zilei in sanatate si farma - FOTO: Freepik@marinaghanis98

Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei din domeniul medical. 

Senatorul american Bernie Sanders spune că producătorii de medicamente generice ar putea vinde Ozempic pentru mai puțin de 100 de dolari pe lună. Senatorul american Bernie Sanders a declarat marți că a primit confirmarea de la companii farmaceutice generice majore că ar putea vinde versiuni copiative ale medicamentului pentru diabet Ozempic, produs de Novo Nordisk, pentru mai puțin de 100 de dolari pe lună, transmite Reuters.

FDA a catalogat Neuralink drept dispozitiv revoluționar

Neuralink-ul lui Musk primește eticheta "dispozitiv revoluționar" din partea FDA pentru implantul "Blindsight". Startup-ul Neuralink, condus de Elon Musk și specializat în cipuri cerebrale, a declarat marți că implantul său experimental, destinat restabilirii vederii, a primit eticheta "dispozitiv revoluționar" din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA.

Eticheta "dispozitiv revoluționar" este acordată anumitor dispozitive medicale care oferă tratamente sau diagnostice pentru condiții care amenință viața și are scopul de a accelera dezvoltarea și revizuirea dispozitivelor aflate în curs de dezvoltare.

Ozempic, inclus pe lista Medicare

Producătorul danez de medicamente Novo Nordisk se așteaptă ca medicamentul său pentru diabet, Ozempic, să fie "foarte probabil" pe lista guvernului SUA din 2027 pentru negocieri de prețuri, a raportat Bloomberg News marți, citând un executiv al companiei.

Parte a Legii de Reducere a Inflației din 2022 permite Medicare să negocieze prețurile pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă care au fost deosebit de costisitoare pentru programul federal de sănătate, care acoperă milioane de americani cu vârsta de 65 de ani și peste, precum și persoanele cu dizabilități.

Medicament pentru cancer, efect în studiul de fază târzie

Medicamentul "ghidat ca o rachetă" împotriva cancerului de la Daiichi Sankyo-Merck atinge obiectivul principal în studiul de fază târzie.

Daiichi Sankyo și Merck au declarat marți că medicamentul lor, patritumab deruxtecan, a atins obiectivul principal de a extinde timpul în care unii pacienți cu o formă de cancer pulmonar au trăit fără ca boala lor să progreseze, într-un studiu de fază târzie.

Studiul, care a implicat 586 de pacienți, a testat medicamentul în comparație cu chimioterapia la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) care aveau o mutație genetică specifică ce duce la creșterea anormală a celulelor.

Demiei la vârful 23andMe

Directorii independenți ai 23andMe demisionează din consiliul de administrație din cauza unui plan nesatisfăcător de răscumpărare de la CEO. Directorii independenți ai firmei de testare genetică 23andMe au declarat marți că au demisionat din consiliul de administrație al companiei după ce nu au primit o ofertă satisfăcătoare de răscumpărare din partea CEO-ului Anne Wojcicki.

Wojcicki, care încearcă să transforme compania în privat din aprilie, a propus să achiziționeze toate acțiunile restante ale 23andMe care nu sunt deținute de ea sau de afiliații săi pentru 0,40 USD per acțiune, în iulie.

Programul FIV, eșuează în SUA

Un proiect de lege al Senatului SUA care viza consacrarea protecțiilor federale și extinderea acoperirii asigurărilor pentru tratamentele de fertilitate a eșuat marți, deoarece republicanii au votat împotriva acestuia la câteva zile după ce Donald Trump și-a surprins susținătorii prin exprimarea sprijinului pentru o astfel de politică.

Proiectul de lege a eșuat cu 51-44, nereușind să atingă pragul necesar de 60 de voturi după ce majoritatea republicanilor au votat împotrivă pentru a doua oară. Democrații controlează camera cu o marjă redusă de 51-49.

Express Scripts dă în judecată FTC pentru raportul privind prețurile medicamentelor

Managerul de beneficii farmaceutice Express Scripts a dat în judecată marți Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA pentru raportul recent al regulatorului privind prețurile medicamentelor, numind concluzia raportului că intermediarii de prescripții medicale cresc costurile medicamentelor "defăimătoare". Procesul solicită unui judecător federal din St. Louis, Missouri, să ordone FTC să retragă raportul și să o recuze pe președinta Lina Khan din orice acțiuni referitoare la companie, care este deținută de Cigna Corp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel