Știrile zilei în Sănătate și Farma. Creierul femeilor se transformă în timpul sarcinii. Schimbările climatice, impact asupra sănătății

Monika Baciu |
Data publicării:
stirile zilei in sanatate si farma - FOTO: Freepik@lysenko_andrii
stirile zilei in sanatate si farma - FOTO: Freepik@lysenko_andrii

Acestea sunt cele mai importante știri din domeniul farmaceutic și cel medical.

Un mort din cauza virusului Nipah în Kerala, India. Este al doilea deces din acest an. Un student de 24 de ani a murit din cauza virusului Nipah în statul sudic Kerala din India, a declarat luni un oficial medical local, iar 151 de persoane care au intrat în contact cu victima sunt monitorizate pentru a preveni răspândirea virusului mortal.

 Acesta este al doilea deces cauzat de Nipah în Kerala din iulie. Nipah este clasificat drept un agent patogen prioritar de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din cauza potențialului său de a declanșa o epidemie. Nu există un vaccin pentru a preveni infecția și nici un tratament pentru a o vindeca, transmite Reuters.

Șeful UNRWA: Acoperirea vaccinării împotriva poliomielitei în Gaza a ajuns la 90%

Acoperirea vaccinării împotriva poliomielitei în Gaza a ajuns la 90%, a declarat luni șeful agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni, adăugând că următorul pas este asigurarea că sute de mii de copii vor primi a doua doză la sfârșitul lunii.

Campania de vaccinare a aproximativ 640.000 de copii sub 10 ani împotriva poliomielitei, care a început pe 1 septembrie, a prezentat mari provocări pentru UNRWA și partenerii săi din cauza conflictului în curs dintre Israel și Hamas.

Malaezia raportează un nou caz de mpox

Ministerul Sănătății din Malaezia a raportat marți un nou caz de infecție cu virusul mpox, de varietatea cladei 2, o variantă mai puțin severă a bolii, și a spus că pacientul a fost izolat și este în stare stabilă.

Cazul a fost detectat luni la un bărbat care a început să prezinte simptome de febră, durere în gât și tuse pe 11 septembrie, cu o erupție apărând a doua zi, a declarat ministerul sănătății într-un comunicat.

Creierul femeii, afectat de sarcină

Sarcina declanșează schimbări mari în corpul unei femei - hormonale, cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale, urinare și altele. Și, după cum arată un nou studiu, și creierul suferă modificări majore, unele trecătoare și altele mai durabile.

Cercetătorii au spus luni că, pentru prima dată, au cartografiat schimbările care au loc pe măsură ce creierul unei femei se reorganizează ca răspuns la sarcină, pe baza unor scanări efectuate de 26 de ori, începând cu trei săptămâni înainte de concepție, pe parcursul celor nouă luni de sarcină și până la doi ani după naștere.

FDA din SUA aprobă medicamentul Eli Lilly pentru eczemă

Eli Lilly a anunțat vineri că Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat medicamentul său pentru eczemă pentru utilizare la adulți și copii de peste 12 ani. Medicamentul, care este o injecție și este comercializat sub numele Ebglyss, va fi disponibil în următoarele săptămâni, a spus compania.

Guvernul britanic cumpără peste 150.000 de doze de vaccin mpox de la Bavarian Nordic

Guvernul britanic a comandat mai mult de 150.000 de doze de vaccin mpox de la Bavarian Nordic pentru a-și crește pregătirea împotriva unei noi forme a virusului care se răspândește în prezent în țările africane.

Deși nu au fost detectate cazuri de mpox clada I în Marea Britanie, tulpina s-a răspândit rapid în afara Republicii Democratice Congo (RDC), unde a început ultimul focar, printre vecinii săi.

Rezistența la antibiotice, factor major de mortalitate

Bolile bacteriene care sunt rezistente la medicamentele antibiotice disponibile vor cauza peste 39 de milioane de decese la nivel mondial în următorii 25 de ani și vor contribui indirect la alte 169 de milioane de decese, conform unei prognoze publicate luni.

Până în 2050, numărul anual al deceselor atribuite direct rezistenței la antibiotice sau asociate cu aceasta va ajunge la 1,91 milioane și respectiv 8,22 milioane, dacă nu vor fi implementate măsuri de remediere, a raportat o echipă internațională de cercetători în The Lancet.

Guardian Pharmacy vizează o evaluare de până la 974 milioane de dolari în IPO-ul din SUA

Guardian Pharmacy Services a declarat luni că vizează o evaluare de până la 973,5 milioane de dolari în oferta sa publică inițială în Statele Unite. Așteptările unei reduceri iminente a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA încurajează mai multe companii să își continue planurile de listare.

Schimbările climatice, impact asupra sănătății copiilor

Malnutriția este cea mai gravă criză de sănătate a copiilor din lume, iar schimbările climatice nu vor face decât să înrăutățească situația, potrivit filantropului Bill Gates, co-fondator al Microsoft.

Între acum și 2050, 40 de milioane de copii vor avea creștere încetinită, iar 28 de milioane vor suferi de subnutriție severă, cele mai extreme și ireversibile forme de malnutriție, ca urmare a schimbărilor climatice, a spus Fundația Bill & Melinda Gates într-un raport publicat marți.

Gripă aviară la o fermă din Republica Cehă

Republica Cehă a raportat un focar de gripă aviară de tip H5N1, o tulpină foarte patogenă, la o fermă de păsări, a declarat luni Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH). Virusul a ucis 52 de gâște la o fermă din orașul Martinice u Breznice, iar alte 848 de păsări au fost sacrificate, a spus WOAH, citând autoritățile cehe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel