Știrile zilei în Sănătate. Medicamente contrafăcute. Kituri de diagnostic, realizate cu ajutorul AI

Monika Baciu |
Data publicării:
stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@prosenjit2016
stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@prosenjit2016

Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei din domeniul medical. 

Acțiunile companiei Novo Nordisk au scăzut cu 1.9% marți, după publicarea unei analize care arată că medicamentul concurent al Eli Lilly, Mounjaro, duce la o pierdere mai rapidă și mai mare în greutate.

Analiza a fost publicată luni în JAMA Internal Medicine, o revistă medicală. Aceasta a examinat înregistrările medicale și alte date pentru a evalua ritmul și procentul de pierdere în greutate pentru persoanele supraponderale și obeze care iau tirzepatida - ingredientul activ din Mounjaro și Zepbound de la Lilly - și semaglutida - ingredientul principal din Wegovy și Ozempic de la Novo Nordisk, transmite Reuters.

Beneficii farmaceutic

Fuziunile din industria farmaceutică și asigurările de sănătate au consolidat puterea unor câțiva manageri de beneficii farmaceutice, cunoscuți sub acronimul PBM, care acum exercită o influență semnificativă asupra prețurilor medicamentelor cu prescripție. Acești intermediari negociază reduceri de volum și taxe direct cu producătorii de medicamente, stabilesc liste de medicamente acoperite de asigurare și gestionează rambursările pentru rețetele eliberate la farmacii.

Kituri de diagnostic, realizate cu AI

Analizele de pe Wall Street au început să acopere compania Tempus AI, susținând cu entuziasm că biblioteca sa de date clinice și moleculare alimentată de inteligența artificială ar putea duce la dezvoltarea de kituri de diagnostic și teste mai puternice. Compania, cu sediul în Chicago, Illinois, vinde teste de diagnostic genomic în domeniul oncologiei și în alte domenii precum neuropsihiatria, radiologia și cardiologia, către clinici și sisteme spitalicești.

Acuzații penale după vânzarea de medicamente contrafăcute

Procurorii austrieci au anunțat că vor aduce acuzații penale împotriva a doi bărbați acuzați că au vândut versiuni false ale medicamentului pentru diabet Ozempic al Novo Nordisk, cauzând vătămări corporale la trei femei. Cei doi inculpați au acționat în calitate de comercianți și au vândut 225 de seringi de injecție false, etichetate incorect ca Ozempic, pentru 205 de euro fiecare, unui chirurg plastician din Salzburg.

Plecare la vârful Pfizer

Pfizer a anunțat că șeful său științific, Mikael Dolsten, figura cheie în dezvoltarea vaccinului său anti-COVID-19, va demisiona după o carieră de peste 15 ani la companie. Dolsten, în vârstă de 65 de ani, a condus cercetarea și dezvoltarea Pfizer după ce s-a alăturat companiei prin achiziția Wyeth de 68 miliarde de dolari în 2009 și a devenit șeful științific al companiei în 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel