Stilul de viață are un rol esențial în prevenirea și gestionarea diabetului, iar alegerea unei diete echilibrate și a unui regim de activitate fizică adecvat poate face diferența între un control eficient al glicemiei și dezvoltarea bolii.
Specialiștii avertizează că, deși majoritatea oamenilor pot remedia prediabetul prin schimbări fundamentale ale obiceiurilor zilnice, doar o mică parte reușesc să mențină aceste obiceiuri pe termen lung, un factor crucial în evitarea evoluției către diabet zaharat.
Stilul de viață, esențial
Diabetul și prediabetul pot fi gestionate prin schimbarea stilului de viață, dietă și activitate fizică. Dr. Mihai Comșa, medic specialist în diabet zaharat la SANAMED, a explicat, în exclusivitate la DC Medical și DC News, importanța unui stil de viață echilibrat în prevenirea diabetului și în corectarea glicemiei.
Prediabetul, caracterizat de excesul ponderal și de degradarea funcției pancreatice, poate fi reglat printr-o dietă corectă, iar în acest stadiu nu este necesară insulino-terapia.
"Glicemia se remediază cu stil de viață, dietă și activitate fizică. Prediabetul, cauza de exces ponderal, degradarea funcției pancreatice care nu necesită insulino-terapie se reglează prin stilul de viață și o dietă corectă. Adică revine la valorile normale. Apoi facem doar monitorizare.
Doar 0,5% dintre persoane reușesc să facă asta. Sau fac pentru o perioadă limitată, o lună, două-trei. Nu mai mâncăm, nu mai facem, trăim în sfințenie, apoi, ușor, ușor, revenim la ceea ce ne-a consacrat o viață, vedem niște valori și după un an decidem să mergem la medic că vedem că nu reușim să facem lucrurile bine", a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la interviurile DC Medical și DC News.
Vezi și: AVC-ul, din ce în ce mai frecvent la tineri. Cauzele care duc la AVC
Diabetul - FOTO: Freepik@amon_photography
Eficiență în cazul pacienților fără complicații
Pentru pacienții cu prediabet, fără complicații, schimbările în stilul de viață, cum ar fi pierderea în greutate și menținerea unui regim sănătos, pot întârzia apariția diabetului cu 5-10 ani, sau chiar pot preveni dezvoltarea acestei boli pe viață.
"Prediabetul, la un pacient fără complicații, cu stil de viață serios, cu scădere în greutate întârzie cu 5-10 ani sau never (niciodată), nu mai dezvoltă diabet. Dar e greu de realizat" a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la interviurile DC Medical și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.