Să cumperi o sticlă reutilizabilă, indiferent dacă este din oțel inoxidabil, sticlă sau un plastic gros, este o investiție bună. Nu numai că economisești bani, dar vei evita, de asemenea, să contribui la cele aproape 50 de milioane de sticle de apă pe care le cumpără doar americanii pe an. Mai puțin de 30 la sută dintre acestea ajung să fie și reciclate. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că apa care ajunge în organismul vostru este curată.
Sticla mea de apă este murdară?
Dacă curățați doar părțile flaconului pe care le atinge gura, atunci da, sticla de apă este murdară. Potrivit Dr. Philip Tierno, profesor clinic de patologie și microbiologie la Universitatea New York, Langone Medical Center, este imperativ să scăpați teeinic și interiorul flaconului. Doar simpla clătire nu o curăță!
„Bacteriile tind să formeze un biofilm pe interiorul recipientului reutilizabil, în timp", a spus el într-un interviu pentru Mashable. „Deci, ai nevoie de o acțiune mecanică pentru a scăpa de biofilmul care se depune în interiorul sticlei".
Ce se află într-un biofilm?
Acest biofilm conține, probabil, diverse tipuri de bacterii, de la materii care erau deja în interiorul gurii voastre, dar și de alte bacterii care ajung involuntar în ea, din exterior. Această materie care provine din exterior prezintă cel mai mare risc de a vă îmbolnăvi, a explicat dr Tierno.
„Unii oameni pot, de exemplu, să poarte tulpini de bacterii periculoase, precum stafilococul auriu, pe care le iau de la alte persoane. Le pot lua atunci când ating suprafețe, precum blaturi, butoane pentru întrerupătoare, butoane pentru ascensor, telefoane, tastaturi pentru computer", a spus el. „Schimbi constant flora pe mâinile tale, iar apoi îți atingi sticla de apă", explică specialistul. „Deșurubezi capacul, îl ții în mână, ștergi urmele de ruj de pe gura sticlei - practic te asiguri că orice a fost pe mâinile tale intră în acea apă".
Tierno a dat un exemplu înspăimântător: Cineva care are norovirus atinge un mâner, apoi tu atingi același mâner. Apoi folosești mâna, care acum are norovirus pe ea, pentru a desface capacul sticlei. „Acum ai introdus norovirus în acel amestec de flora", a spus Tierno. „La fel [se poate întâmpla] și cu alte organisme care provind din fecale și de asta trebuie să vă faceți griji".
Cum cureți astfel de sticle
Vestea bună e că îți poți salva sticla perefară. Dacă o curățați corect și temeinic, probabil că vei fi în siguranță și ea va fi bună pentru utilizare pe diurată nedeterminată. Cheia este să curățați întreaga sticlă - interiorul, exteriorul și dispozitivul bucal - cu apă caldă, săpun și o perie de spălat sticle atunci când este cazul.
Sticlele cu gura largă, circulară, sunt mai ușor de curățat - nu există unghiuri și spații în care umiditatea se poate acumula în timp și unde s-ar putea depune biofilmul. Dacă pur și simplu trebuie să aveți o sticlă de apă cu un capac-supapă de cauciuc, asigurați-vă că urmați instrucțiunile specifice ale marcii pentru igienizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.