Stenturi. Ce probleme pot apărea după o astfel de intervenție

Angela Sabău |
Data publicării:
Afecțiuni cardiace
Afecțiuni cardiace

Stenturile sunt proceduri utilizate frecvent la persoanele care suferă de probleme cardiovasculare. Specialiștii explică ce probleme pot apărea după o astfel de operație și cum pot fi tratate sau evitate.

Stenturile, tuburile mici de plasă folosite pentru a menține deschise arterele blocate, sunt folosite pentru tratarea atacurilor de cord și a durerilor toracice care apar cu activitatea fizică. Acestea sunt plasate în timpul unei proceduri de angioplastie coronariană și stenting, care implică, de obicei, introducerea unui tub subțire (cateter) printr-un vas în coapsa superioară sau în încheietura mâinii până la inimă, arată specialiștii de la Harvard Medical School.

După mai mult de două decenii de utilizare, stenturile de astăzi sunt mai sigure și mai eficiente decât versiunile originale. Deși pot apărea încă probleme, dar ele sunt mai puțin frecvente și pot fi tratate.

Un mic istoric despre stenturi vă poate ajuta să înțelegeți provocările pe care le pot pune. Primele stenturi erau doar metalice. Uneori, celulele din pereții arterelor se înmulțesc și cresc prin deschiderile din stent, blocând fluxul sanguin. Acest proces este cunoscut sub numele de restenoză. Acoperirea stenturilor cu un medicament care treptat intră în țesutul înconjurător a încetinit supracreșterea acestor celule.

Dar a apărut o altă problemă. Medicamentele au împiedicat uneori celulele să acopere stentul. Fără această teacă de protecție, se pot forma cheaguri de sânge pe stent, creând o problemă cunoscută sub numele de tromboză a stentului. De aceea, persoanele care au un stent iau medicamente anti-coagulare pentru a minimiza riscul formării unui cheag care se formează în interiorul stentului.

Stenturile de ultimă generație, posibilități sporite

Stenturile de a treia generație, care se folosesc astăzi, utilizează diferite medicamente. Ele creează un strat de celule în stent care nu este atât de gros încât să provoace restenoză, dar nu atât de subțire încât să formeze un cheag. Dar, totuși, trebuie să luați medicamente anti-coagulare, cum ar fi aspirina și clopidogrelul (Plavix), de obicei de cel puțin șase luni până la un an, deși potențial mai lung, în funcție de motivul stentului, în primul rând. Deci, asigurați-vă că urmați sfatul medicului dumneavoastră cu privire la aceste medicamente și orice alte persoane pe care le luați pentru boli de inima, cum ar fi statine și medicamente tensiunii arteriale.

Nu uitați că celelalte arterele coronare și alte pete din aceeași arteră ar putea avea plachete de colesterol care ar putea provoca blocaje. Deci, faceți tot ce puteți pentru a menține acea ateroscleroză sub control: mâncați multe alimente pe bază de plante și faceți exerciții fizice regulate. Este posibil ca celelalte artere să provoace probleme, altele decât cea petur care aveți deja stentul.

Cu toate acestea, în cazul în care o arteră stenată se închide, poate fi redeschisă. Medicii pot manevra un stent acoperit cu medicamente înfășurat în jurul unui balon în mijlocul stentului închis. Umflarea balonului îndepărtează materialul care împiedică stentul vechi și îl deschide pe cel nou. O altă opțiune posibilă este operația de bypass.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel