Stenoza valvei mitrale, numită stenoză mitrală, este o îngustare a valvei dintre cele două camere stângi ale inimii. Îngustarea valvei reduce sau blochează circulația sângelui în camera principală de pompare a inimii. Camera principală de pompare a inimii este camera inferioară stângă a inimii, numită și ventriculul stâng.
Stenoza valvei mitrale vă poate face să fiți obosit și să vă lipsească respirația. Alte simptome pot include bătăi neregulate ale inimii, amețeli, dureri în piept sau tuse cu sânge. Unii oameni nu observă simptome.
Stenoza valvei mitrale poate fi cauzată de o complicație a anginei streptococice numită febră reumatică.
Tratamentul pentru stenoza valvei mitrale poate include medicamente sau o intervenție chirurgicală de reparare sau înlocuire a valvei mitrale. Unii oameni au nevoie doar de controale medicale regulate. Tratamentul depinde de gravitatea afecțiunii și dacă aceasta se înrăutățește. Netratată, stenoza valvei mitrale poate duce la complicații cardiace grave.
"În cazul valvei mitrale, patologia este foarte interesantă. Aici m-aș rezuma la insuficiență sau regurgitarea valvei mitrale, fiindcă stenoze mitrale sunt din ce în ce mai rare, fiindcă lupta cu reumatismul a adus un succes mare. Asta era o infecție și eu când am început această meserie, marea majoritate a pacienților erau cu stenoză mitrală din cauza reumatismului articular.
În momentul de față noi avem mai mulți pacienți cu insuficiență mitrală și atunci insuficiența mitrală, mai ales tratamentul acesteia e mult mai interesant fiindcă nu e nevoie de fiecare dată doar de înlocuirea acestei valve, ci de cele mai multe ori valva aceasta poate fi reparată.
În funcție și de patologie și de tipul de insuficiență mitrală, ea poate fi reparată prin înlocuirea unor cordaje, fiindcă valva mitrală este un organ sau o structură. Asta este o valvă biologică care se folosește pentru înlocuirea valvei aortice.
Înainte să introducem valva avem niște sizere speciale, măsurăm exact dimensiunea valvei și atunci se cere valva cu un număr potrivit. E pe măsuri.
Valva mitrală, fiind fiind mai complexă decât valva aortică, ea e ca o parașută care are niște cordaje adică are un aparat subvalvular prin care este menținută valva mitrală, are niște cordaje subțiri și mușchi papilari de care aceste cordaje sunt fixate și sunt în evantai.
Aceste cordaje se pot elonga sau rupe și atunci, chirurgical, ele pot fi înlocuite cu niște cordaje sintetice care sunt făcute dintr-un material cunoscut pentru toată lumea, goretex, care se folosește nu numai din punct de vedere tehnic și textil, dar și în chirurgia cardiacă.
Le fixăm de mușchi papilar și de pânza valvei mitrale și practic valva mitrală să reduce la normal.
Obligatoriu, în plastie de valvă mitrală, să face anuloplastie, adică un inel special care îi redă formă inițială sau formă normală a valvei mitrale.
Uneori, cum e boala Barlow sau prolaps de valvă mitrală, când avem prea mult țesut în valvă mitrală e nevoie de rezecția unui segment de valvă mitrală și după aia refacerea acesteia.
Se rezecă chiar cu bisturiu sau foarfece speciale", a declarat Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie cardiacă minim invazivă, chirurgie endovasculară și transplant pulmonar, în exclusivitate pentru DC Medical.
Care ar fi semnele de alarmă în cazul patologiei mitrale? Semnul dat de perna pe care dormi
"La fel, dispneea, începere a oboselii, care apare mult mai rapid decât în cazul patologiei aortice.
Practic, sângele care trebuie să meargă normal din atrii, un ventricul și după aia în restul organismului, refulează în atriu și în circulația pulmonară, inundând și ducând la simptomatologie cu dispnee și intoleranță la efort sau scăderea toleranței la efort, sufocare", a mai spus medicul.
Există o unitate de măsură?
"Îi întrebăm pe pacienți dacă această dispnee apare în timpul mersului, în timpul mersului pe o pantă sau urcarea scărilor.
Mulți pacienți, în cadrul acestei insuficiențe respiratorii dată de insuficiență mitrală sau de boala mitrală, au nevoie de mai multe perne când se odihnesc, fiindcă în poziție de clinostatism, adică orizontal, pacienții se sufocă mult mai repede.
Apare o tuse, o tuse cardiacă, uneori chiar și cu sânge.
Mulți pacienți s-au putea gândi că este o boală pulmonară, dar uneori e un lucru bun, fiindcă pot ajunge la pneumolog, care sigur își vă da seama că nu este o boală pulmonară, ci este secundară unei boli cardiace", a conchis medicul Stanislav Rurac.
Stenoza valvei mitrale se agravează de obicei lent. Este posibil să nu aveți niciun simptom sau să aveți simptome ușoare timp de mulți ani. Simptomele stenozei valvei mitrale pot apărea la orice vârstă, chiar și în timpul copilăriei.
Simptomele stenozei valvei mitrale includ:
- Dificultăți de respirație, în special la activitate sau când vă culcați
- Oboseală, în special în timpul unei activități sporite
- Picioare sau picioare umflate
- Senzații de bătăi rapide, fluturânde sau bătăi puternice ale inimii
- Amețeli sau leșinuri
- Sunet neregulat al inimii, numit și murmur cardiac
- Acumularea de lichid în plămâni
- Ritmuri neregulate ale inimii
- Disconfort toracic sau dureri în piept
- Tuse cu sânge
Simptomele stenozei valvei mitrale pot să apară sau să se înrăutățească atunci când ritmul cardiac crește, cum ar fi în timpul exercițiilor fizice. Orice lucru care supune organismul la stres, inclusiv sarcina sau infecțiile, poate declanșa simptomele.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.