Stenoza de canal lombar, cauze și tratament. Vârstnicii sunt cei mai afectați. Ce rol are salteaua pe care dormi, frigul sau sedentarismul

Monika Baciu |
Data publicării:
stenoza de canal lombar - FOTO: Freepik@DCStudio
stenoza de canal lombar - FOTO: Freepik@DCStudio

Stenoza de canal lombar apare atunci când spațiul din interiorul coloanei vertebrale este prea mic. Acest lucru poate pune presiune pe măduva spinării și nervii care călătoresc prin coloana vertebrală.

Stenoza de canal lombar apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui și a gâtului. Unele persoane cu stenoză de canal lombar nu au simptome. Alții pot experimenta durere, furnicături, amorțeală și slăbiciune musculară. Simptomele se pot agrava în timp și pot duce chiar la paralizie.

Cea mai frecventă cauză a stenozei spinale este uzura modificărilor coloanei vertebrale legate de artrită. Persoanele care au cazuri severe de stenoză de canal lombar pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Majoritatea persoanelor cu stenoză de canal lombar au peste 50 de ani. Persoanele mai tinere pot avea un risc mai mare de stenoză spinală dacă au scolioză sau alte probleme ale coloanei vertebrale.

Stenoza de canal lombar, cauze

Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, a explicat care sunt cauzele care duc la apariția stenozei de canal lombar. 

”Stenoza de canal vertebral lombar înseamnă micșorarea diametrului canalului vertebral prin care trece măduva spinării. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mai rar la persoanele care au deficiență congenitală se micșorează acest diametru și apasă pe elementele nervoase, pe măduvă, pe nerv”, a explicat medicul la Digi24.

Vezi și: Cum să cureți bradul artificial. Trucul genial cu sarea care va absorbi tot praful

Stenoza de canal lombar, simptome

Stenoza de canal lombar nu cauzează adesea nici un simptom. Când apar simptome, acestea încep încet și se agravează în timp. Simptomele depind de ce parte a coloanei vertebrale este afectată.

În partea inferioară a spatelui

Stenoza de canal lombar în partea inferioară a spatelui poate provoca dureri sau crampe la unul sau ambele picioare. Acest lucru se întâmplă atunci când stai mult timp sau când mergi. Simptomele se accentuează atunci când vă aplecați înainte sau stați. Unii oameni au, de asemenea, dureri de spate.

La nivelul gâtului

Stenoza de canal lombar poate provoca următoarele simptome la nivelul gâtului:

- Amorţeală

- Furnicături sau slăbiciune la o mână, picior, picior sau braț

- Probleme cu mersul pe jos și echilibrul

- Dureri de gât

- Probleme cu intestinul sau vezica urinară, notează Mayo Clinic.

”Simptomele sunt date când stenoza este într-o măsură rezonabilă de dureri locale. Ulterior, când se strâmtează și mai mult canalul vertebral apasă pe elementele nervoase și pot să apară și dureri în membrele inferioare, parestezii, amorțeli sau chiar pareză, care este faza finală și la care nu trebuie să se ajungă”, a mai explicat dr. Ovidiu Grămescu.

Vezi și: De ce să nu mai bei niciodată cafea fierbinte, dar nici rece. Obiceiul care declanșează cancerul: Deci nu cofeina dă cancerul

Stenoza de canal lombar, diagnostic și tratament

”Diagnosticul se stabilește clinic, în funcție de durerile lombare, dureri de lombosciatică, dureri în membrele inferioare, tulburări sfincteriene în unele cazuri și în baza examenului paraclinic, examen de rezonanță magnetică nucleară, CT vertebral, electromiografie. 

Tratamentul în fazele inițiale este conservator, asta înseamnă fizioterapie, kinetoterapie, tratament antiinflamator, antiangic. În momentul în care există compresiune majoră asupra elementelor nervoase și apare simptomatologia în membrele inferioare sau tulburări sfincteriene, atunci cazul se complică și se iau în calcul tratamentele chirurgicale de lărgire, de recalibrare a canalului vertebral lombar în așa măsură în cât să fie eliminată compresiunea pe membrele nervoase. Pacientul scapă de riscul paraliziei.

Poate să apară pareza, aceasta fiind o complicație. Apasă pe nerv, pe măduvă și e piciorul cu pareză.

Vezi și: Dermatita herpetiformă, boala Duhring, cauze, simptome și tratament. Badea: Sunt cel mai intolerant la gluten, eu și alți câțiva de la planetă

În principiu, toată lumea sau majoritatea populației experimentează aceste modificări. La unii se manifestă mai puțin, la alții mai mult. Ca prevenție, trebuie făcut sport, activitate fizică moderată în concordanță cu vârsta fiecăruia. La birou să se ridice de pe scaun să nu stea ore în șir. Cei care suprasolicită coloana vertebrală mai mult, să se liniștească și viața merge înainte cu precauțiile necesare. Nu trebuie să ridice greutăți, să se protejeze de frig dacă sunt friguroși, patul să aibă o saltea mai fermă”, a mai explicat medicul neurochirurg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel