Stenoză aortică: 45 de pacienți, operați la SUUB

Adisa Codruț |
Data publicării:
Intervenții stenoză aortică: Foto: SUUB
Intervenții stenoză aortică: Foto: SUUB

45 de pacienți cu stenoză aortică au beneficiat de procedura TAVI (Transcatheter aortic valve implantation - Implantare percutană de valvă aortică), într-un an și jumătate, la SUUB.

45 de pacienți cu stenoză aortică au beneficiat de procedura TAVI (Transcatheter aortic valve implantation - Implantare percutană de valvă aortică), într-un an și jumătate, la SUUB, potrivit unei postări pe pagina de socializare a unității medicale. Două paciente, ambele cu vârste trecute de 75 de ani, au beneficiat, recent, de procedura TAVI în cadrul secției de Cardiologie 2 de la Spitalul Universitar de Urgnță București.

Numărul pacienților de la SUUB care au avut șansa unei implantări percutane de valvă aortică a ajuns astfel la 45. „Într-un an și jumătate de când a început «Programul național de tratament intervențional al pacienților cu stenoza aortică strânsă, declarați inoperabili» am făcut 45 de proceduri TAVI. Scopul nostru este de a ajunge la 50 de pacienți pe an, iar capacitatea spitalului (săli de operație, personal: interventioniști, ATI-ști, cardiologi, chirurgi) ne permite să atingem această cifră", spun medicii cardiologi intervenționiști prof. Dr. Dragoș Vinereanu și dr. Cristian Udroiu.

Costurile, acoperite de sistemul public de asigurări

Costul unei intervenții este de aproximativ 120.000 de lei și este asigurat integral de sistemul public de asigurări de sănătate. „Procedura se adresează pacienților vârstnici, peste 75 de ani, cu stenoză aortică strânsă cu risc chirurgical mare. TAVI constă în implantarea în locul valvei native a unei valve biologice. Procedura este minim-invazivă și presupune, așadar, introducerea unui cateter într-o arteră, în zona inghinală. Cateterul este ghidat spre inimă și poziționat în deschiderea valvei aortice. Pe acest cateter se culisează valva nouă care este premontată pe un balonaș. Balonul este umflat ușor pentru a deschide și poziționa noua valvă. Odată valva fixată, balonul este dezumflat și cateterul este scos", explică dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiolog la SUUB.

Intervențiile minim-invazive presupun nu doar incizii mici și dureri mai puține pentru pacient, dar și mai puține zile de spitalizare. Pacientul se recuperează mai repede și, la scurt timp după intervenție, își poate relua activitățile profesionale și familiale.

„Heart team”- Echipa inimii- care realizează intervenții TAVI în Spitalul Universitar de Urgență București este coordonată de dl prof Vinereanu și este formată din: medici cardiologi interventioniști (dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiologie), medici cardiologi cu ultraspecializare în ecografie (dr. Andreea Ciobanu, dr Sorina Mihailă, dr. Ștefania Magda toți medic primari cardiologie, medici ATI: dr Cristina Tudor, dr Mihaela Agapie (medici primari ATI), iar back-up-ul chirurgical este asigurat de: conf. dr. Cătălin Constantin Badiu și dr. Alexandru Vasilescu, medici primar chirurgie cardiovasculară. Asistenții medicali care fac parte din echipă sunt: Mihai Ioniță, Costin Niță, Camelia Stoica, Paraschivu Dana.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel