Stefanos Tsitsipas, meci pierdut la Roland Garros din cauza melatoninei: Sper să nu mi se mai întâmple asta. E o prostie

Sonia Baciu |
Data publicării:
stefanos tsitsipas. FOTO: Captura video Eurosport
stefanos tsitsipas. FOTO: Captura video Eurosport

Stefanos Tsitsipas pune înfrângerea de la Paris pe seama somnului. Cum ajută melatonina tratarea insomniei și ce alte beneficii mai are pentru sănătate.

Grecul Stefano Tsitsipas (locul 5 ATP) a pierdut în fața liderului mondial, Carlos Alcaraz, în sferturile de finală ale turneului de Grand Slam de la Roland Garros, în minimum de seturi, scor 6-2,6-1, 7-6 (5).

Explicația sportivului pentru prestația sa din această fază a turneului a fost pusă pe seama somnului. Având în vedere că celelalte meciuri disputate s-au încheiat la ore târzii, fiind în sesiunea de seară, grecul a fost forțat de situație să ia melatonină pentru a se putea odihni, iar pastila luată chiar în ziua meciului cu ibericul Alcaraz nu l-a ajutat să se odihnească, ba mai mult, în timpul partidei i-a provocat somnolență.

”Programul a fost cam greu pentru mine în ultimele zile și am avut câteva prezențe în sesiunea de noapte. A fost suficient încât somnul meu să fie afectat.

Somnul, după cum știți, este crucial, e poate cel mai important lucru atunci când concurezi într-un turneu ca acesta.

Mi s-a întâmplat același lucru acum un an împotriva lui Novak, la Bercy, și a fost același rezultat. Nu vreau să iau din meritele lui Carlitos, băiatul joacă bine și merita să câștige.

Doar că nu m-am distrat pe teren în primele două seturi, nu m-am simțit bine, mi-a fost somn. Sper să nu mi se mai întâmple asta. E o prostie”, a declarat grecul Stefanos Tsitsipas în conferința de presă, notează Eurosport.

Vezi și: Călinul, planta cu un conținut ridicat de vitamine. Tratează infecțiile și reglează tensiunea

Melatonina, beneficii pentru sănătate

Melatonina este hormonul produs de glanda pineală din creier și are mai multe roluri în organism, principalul fiind acela de menținere a ritmului circadian.

Melatonina este cunoscută și ca ”hormonul somnului”, iar eliberarea sa în creier este influențată de ora din zi. Astfel, producția crește atunci când este întuneric și scade când este lumină.

De reținut că secreția de melatonină scade cu înaintarea în vârstă, iar acesta este un motiv pentru care adulții, în special cei în vârstă, încep să aibă tulburări de somn, precum insomnia.

Astfel, pe lângă utilizarea melatoninei, din suplimente,  ca remediu în cazurile de insomnie, hormonul mai are și alte beneficii.

Ameliorează depresia sezonieră

Tulburarea afectivă sezonieră, cunoscută și ca depresia sezonieră, este o condiție ce afectează mai bine de 10% din populația lumii. Acest tip de depresie apare în fiecare an, la schimbarea anotimpurilor, și este mai vizibilă când se trece de la sezonul cald la cel rece.

Specialiștii susțin că aceasta ar putea fi influențată de modificarea ritmului circadian în urma reducerii luminii naturale. Cum melatonina contribuie la reglarea ritmului circadian, ea poate fi folosită și pentru a reduce simptomele depresiei sezoniere, arată Healthline.

Stimulează producția hormonului de creștere (HGH)

Somatotropina, hormonul de creștere, este vital pentru procesele de creștere și de regenerare celulară.

Astfel, cu cât nivelul HGH este mai ridicat, cu atât forța și masa musculară sunt mai mari.

Studiile au arătat că suplimentele cu melatonină pot crește nivelul HGH la bărbați.

Îmbunătățește sănătatea ochilor

Ca urmare a conținutului ridicat de antioxidanți, melatonia poate ajuta la prevenirea deteriorării celulelor oculare. Mai mult, specialiștii susțin că melatonina poate ajuta la tratarea afecțiunilor oculare, precum glaucomul sau degenerescența maculară legată de vârstă.

Ajută la tratarea bolii de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este cauzată de refluxul de acid gastric și poate produce arsuri la stomac și greață.

Melatonina blochează secreția de acizi din stomac, mai mult, reduce producția de oxid nitric, compus care relaxează sfincterul esofagian inferior și permite urcarea acidului gastric în esofag.

Melatonina, reacții la supradoză

Un nivel prea mare de melatonină, indiferent dacă este din surse naturale sau din suplimente, poate avea efecte adverse, care includ:

- durere de cap

- stomac deranjat

- diaree

- dureri ale încheieturilor

- anxietate

- iritabilitate.

De asemenea, melatonina poate duce la o creștere bruscă a tensiunii arteriale dacă o persoană ia mai mult decât doza recomandată, arată Medical News Today.

Melatonina, surse

Melatonina, pe lângă suplimente, se găsește și într-o serie de alimente, printre care:

- banane

- goji

- fistic

- ciuperci

- ovăz

- orez

- lapte

- pește gras

- tartă cu cireșe

- porumb, arată The Sleep Doctor.

Vezi și: Cancerul placentar: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Cioflan: Un tratament bine condus este responsabil de 95% din cazuri în vindecare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel