Un studiu publicat în jurnalul Technology, Mind and Behaviour al Asociației Americane de Psihologie (APA) dezvăluie o legătură pozitivă între accesul la internet și bunăastarea psihologică.
Vezi și:
Bacteria care topește cancerul de cap și gât. Medicii sunt uluiți de rezultate
Studiul, coordonat de Dr. Matti Vourre de la Universitatea Tilburg și de prof. Andrew Przybylski de la Oxford Internet Institute, a analizat date de la peste 2,4 milioane de persoane din 168 de țări, colectate între 2006 și 2021.
Vezi și: Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Această cercetare este printre primele care studiază relația dintre tehnologia internetului și bunăstatea psihologică în regiuni adesea ignorate în studiile anterioare, precum America Latină, Asia și Africa. Până acum, majoritatea cercetărilor pe acest subiect s-au concentrat pe tineri din țările dezvoltate din emisfera nordică.
"Deși tehnologiile internetului și consecințele lor psihologice sunt intens dezbătute, cercetările de până acum au fost limitate geografic și demografic", spune Andrew Przybylski.
Cercetătorii au utilizat date din Gallup Wolrd Poll, bazându-se pe interviuri telefonice și fața în față realizate în limbile natale ale respondenților.
Ei au analizat asocieri între adoptarea internetului și opt indicatori ai bunăstării: satisfacția față de viață, experienele zilnice pozitive și negative, bunăstarea sociată, fizică și comunitară, precum și sentimentul de scop.
În urma analizei, 84,9% dintre asocierile între accesul la internet și bunăstare s-au dovedit a fi pozitive și semnificative din punct de vedere statistic.
"Am fost surprinși să constatăm o corelație pozitivă între utilizarea internetului și bunăstarea într-o majoritate covârșitoare a modelelor analizate", a spus profesorul Vourre.
Deși rezultatele generale au fost pozitive, cercetătorii au identificat variații în funcție de gen și indicatori specifici de bunăstare.
De exemplu, 4,9% dintre asocierile legate de bunăstarea cmunitară au fost negative în special în cazul femeilor tinere cu vârstă între 15 și 24 de ani.
Această descoperire este începută cu alte studii care sugerează o creștere a cyberbullying-ului și o legătură negativă între utilizarea rețelelor sociale și simptomele depresive la femeile tineri.
Studiul oferă o perspectivă globală asupra impactului tehnologiei asupra vieții oamenilor.
"Am descoperit că accesul la internet și utilizarea activă a acestuia sunt asociate cu o bunătare semnificativ mai mare, indiferent de vârstă sau regiune", a mai spus Andrew Przybylski.
Totuși, cercetătorii atrag atenție asupra nevoii de studii suplimentare și de acces la datele detaliate ale platformelor digitale pentru a înțelege mai bine impactul internetului asupra vieții noastre de zi cu zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.