Hepatita virală cronică (hepatită B și C) sunt afecțiuni severe, cu un risc crescut de cancer la ficat. În prezent, este posibilă tratarea hepatitei B și vindecarea hepatitei C, dar nu există un tratament care să prevină cancerul hepatic la persoanele al căror ficat a fost afectat de hepatită.
În ultimii ani, cercetătorii au început să investigheze dacă statinele, care scad nivelul colesterolului și sunt folosite în principal pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, pot preveni și cancerul hepatic. Statinele sunt fie solubile în grăsimi (lipofile), fie solubile în apă (hidrofile), dar rolul pe care îl joacă această diferență pentru prevenirea cancerului nu era clar.
În noul studiu, realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia și publicat astăzi în Annals of Internal Medicine, au fost identificați peste 63.000 de pacienți cu hepatită cronică B și C. Dintre aceștia, 8.334 de pacienți au folosit statine, dintre care 6.554 au folosit statine solubile în grăsimi (de exemplu, atorvastatină, simvastatină, fluvastatină, lovastatină) și 1.780 de statine solubile în apă (de exemplu pravastatină, rosuvastatină). Pe lângă ei, în studiu au fost incluse și 8.334 de persoane care nu au luat statine.
Confirmă cercetările anterioare
Pe parcursul unei perioade de urmărire de 10 ani, cancerul hepatic s-a dezvoltat la 3,3% dintre pacienții cu statine solubile în grăsimi, comparativ cu 8,1% dintre pacienții fără statine. După ce au fost luați în considerare alți factori, acest lucru a corespuns cu un risc cu 44% mai mic de cancer la ficat. Pacienții cu statine solubile în grăsimi au avut, de asemenea, o rată a mortalității mai mică, după zece ani, decât pacienții care nu au folosit niciodată statine.
„Cercetările anterioare au indicat că statinele pot juca un rol în prevenirea cancerului hepatic. Acum am confirmat asta și am arătat că cele mai mari efecte le au statinele solubile în grăsimi", a spus Jonas F. Ludvigsson, profesor la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică, de la Karolinska Institutet.
Pacienții care au folosit statine solubile în apă au avut, de asemenea, o rată a mortalității mai mică, dar nu au avut o incidență redusă de cancer la ficat. În plus, statinele solubile în grăsimi au avut un efect mai mare asupra mortalității decât statinele solubile în apă. Grupul de cercetare urmează să studieze dacă statinele solubile în grăsimi pot afecta riscul de cancer la ficat și mortalitate și împreună cu alte tipuri de boli hepatice.
Studiul a fost finanțat de Colegiul American de Gastroenterologie, Regiunea Stockholm și Regiunea Örebro län. Coautorii Soo Aleman și Ann-Sofi Duberg au beneficiat susținut conferințe și oferit consultanță pentru companiile AbbVie, BMS, Gilead, Janssen și MSD, iar Soo Aleman au primit finanțare pentru cercetare de la AbbVie și Gilead. Raymond Chung a primit fonduri de cercetare pentru departamentul său de la Gilead, Abbvie, Merck, Janssen, Boehringer Ingelheim, Roche, Synlogic și Kaleido. Jonas F Ludvigsson coordonează un studiu pentru registrul de calitate suedez IBD (SWIBREG), un studiu finanțat de Janssen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.