Statinele, impact asupra riscului de diabet. Ce se întâmplă când iei medicamente pentru colesterol

Monika Baciu |
Data publicării:
statinele - FOTO: Freepik
statinele - FOTO: Freepik

Statinele sunt utilizate pentru a scădea nivelul de colesterol. Numai că acestea au un efect asupra glicemiei.

Statinele, medicamente folosite pentru scăderea colesterolului, pot crește ușor riscul de diabet și nivelul de glucoză în sânge, însă beneficiile lor pentru sănătatea cardiovasculară sunt mult mai mari decât aceste riscuri, arată un nou studiu.

Cercetarea, care a analizat datele a peste 150.000 de persoane din 23 de studii clinice, subliniază că, deși statinele pot crește riscul de diabet, acest efect este minor comparativ cu reducerea semnificativă a riscului de evenimente cardiovasculare majore.

Astfel, pentru cei care iau statine, monitorizarea atentă a glicemiei și menținerea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru a gestiona riscurile și a maximiza beneficiile tratamentului.

Mai multe studii, corelate

Rezultatele provin dintr-o analiză a datelor individuale ale participanților dintr-un total de 23 de studii randomizate privind terapia cu statine, implicând 154.664 de indivizi. La persoanele fără diabet la început, terapia cu statine produce o creștere dependentă de doză a riscului de diagnosticare a diabetului, în special în rândul celor ale căror niveluri ale markerilor glicemici sunt deja la pragul de diagnostic.

Statinele tind, de asemenea, să crească nivelul glucozei la persoanele care au deja diabet, dar "riscurile legate de diabet rezultate din micile schimbări ale glicemiei determinate de terapia cu statine sunt depășite cu mult de beneficiile statinelor asupra evenimentelor vasculare majore atunci când sunt luate în considerare consecințele clinice directe ale acestor rezultate", au scris autorii din cadrul Colaborării Cholesterol Treatment Trialists (CTT) în lucrarea lor, publicată online în Lancet Diabetes & Endocrinology, potrivit Medscape.

În plus, ei spun că "deoarece efectul terapiei cu statine asupra măsurilor glicemiei în cadrul unui individ este mic, este puțin probabil să existe un beneficiu clinic important în măsurarea concentrațiilor de glucoză și a valorilor A1c în mod regulat după începerea terapiei cu statine cu scopul de a face comparații cu valorile înregistrate înainte de inițierea unei statine.

Cu toate acestea, persoanele ar trebui să continue să fie monitorizate pentru diabet și factorii de risc asociați și să-și controleze glicemia conform ghidurilor clinice actual".

Vezi și: La ce să fii atent când pleci în concediu. Conf. dr. Carmen Dorobăț: Sunt greu de controlat. Pot transmite infecții

Beneficiile statinelor, mai mari decât riscul de diabet

CTT este co-condus de Christina Reith și David Preiss, ambii de la Universitatea Oxford. Într-un editorial legat de acest studiu, doctorii Hertzel Gerstein și Marie Pigeyre de la Universitatea McMaster din Canada au subliniat că beneficiile statinelor în prevenirea problemelor cardiovasculare grave la persoanele cu risc mare de diabet de tip 2 depășesc cu mult riscul crescut, dar mic, de apariție a diabetului.

Ei au mai spus că aceste descoperiri evidențiază importanța unei îngrijiri complete. Deoarece persoanele cu risc cardiovascular sunt și expuse riscului de diabet de tip 2, orice tratament cu statine ar trebui să fie însoțit de recomandări pentru prevenirea sau întârzierea diabetului, cum ar fi pierderea moderată în greutate și creșterea activității fizice.

În plus, este esențial să fim mereu atenți la posibilele efecte adverse, chiar și atunci când folosim cele mai eficiente terapii preventive.

Statinele, impact asupra glicemiei - FOTO: Freepik@jcomp

Statinele cresc nivelul glicemiei ușor

Meta-analiza studiilor din cadrul Colaborării CTT a inclus date de la participanți din 19 studii randomizate, controlate, dublu-orb, cu o medie de 4,3 ani de urmărire, comparând statinele cu placebo la 123.940 de participanți, dintre care 18% aveau deja diabet de tip 2 la începutul studiului. Au fost analizate și alte patru studii dublu-orb care comparau statine de intensitate mică cu statine de intensitate mare, cu 30.724 de participanți urmăriți în medie timp de 4,9 ani, dintre care 15% aveau diabet la început.

În cele 19 studii care comparau statine de intensitate mică sau moderată cu placebo, statinele au dus la o creștere semnificativă de 10% a apariției noului diabet comparativ cu placebo (rata raportului 1,10), în timp ce statinele de intensitate mare au crescut riscul cu 36% (rata raportului 1,36). Aceasta înseamnă un exces mediu absolut de 0,12% pe an de tratament.

Vezi și: Ce variantă genetică protejează împotriva Alzheimerului cu debut precoce. Întârzie boala cu ani de zile

Comparativ cu terapia cu statine mai puțin intense, terapia cu statine mai intense a dus la o creștere semnificativă de 10% a apariției noului diabet (rata raportului 1,10), echivalentul unui exces anual absolut de 0,22%.

În studiile care comparau statinele cu placebo, diferențele în valorile A1c față de placebo au fost cu 0,06 puncte procentuale mai mari pentru statinele de intensitate mică sau moderată și cu 0,08 puncte mai mari pentru statinele de intensitate mare.

Aproape două treimi (62%) dintre cazurile suplimentare de nou diabet au apărut în rândul participanților din cel mai înalt sfert al distribuției glicemiei de bază, atât pentru statinele de intensitate mică sau moderată, cât și pentru cele de intensitate mare.

Printre participanții care aveau deja diabet la începutul studiului, a existat o creștere relativă semnificativă de 10% a înrăutățirii glicemiei (definită prin eveniment glicemic advers, creșterea A1c de ≥ 0,5 puncte procentuale sau necesitatea creșterii medicației) cu statine de intensitate mică sau moderată comparativ cu placebo și o creștere relativă de 24% în studiile cu statine de intensitate mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel