Statine. Efecte secundare, motiv de temeri la pacienți

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Statinele sunt refuzate de mulți paceinți din cauza temerilor în legătură cu efectele adverse. Asta în ciuda faptului că, spun specialiștii, nu sunt semnificative.

Mai mult de un sfert dintre persoanele care ar avea posibilitatea, nu beneficiază de administrarea de statine. Un nou sondaj sugerează că cea mai mare cauză pentru care nu se administrează aceste medicamente sunt temerile legate de efectele adverse, potrivit MedicineNet.

Cu toate acestea, nici medicii nu le prescriu suficient. "Există atât de multe dezinformări cu privire la statine în mass-media, încât afectează capacitatea oamenilor de a lua aceste medicamente și de a-și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară", a spus autorul principal Dr. Corey Bradley. Ea este cercetător la Institutul de Cercetare clinică Duke din Durham, N.C.

Noul sondaj s-a axat pe studiul a aproape 5.700 de adulți în vârstă cărora li s-a recomandat terapia cu statine, pe baza datelor păstrate într-un registru național care monitorizează managementul colesterolului și tratamentul bolilor de inima.

Statinele recomandate includ atorvastatina, rosuvastatina, pravastatina și simvastatina.

Peste un sfert dntre pacienți nu au luat statine, deși ar fi putut

Mai mult de 26 la sută dintre pacienți, 1.511, nu au luat statine, chiar dacă aceștia ar fi putut beneficia de ele, a relevat sondajul.

Aproximativ 31% dintre cei care nu iau statine au declarat că au încercat medicamentele, dar s-au oprit, iar alți 10% au declarat că au refuzat medicamentele când medicul le-a recomandat, au descoperit cercetătorii.

Efectele secundare au fost motivul cel mai des întâlnit la acești oameni, fiind mai puțin probabil să creadă că statinele sunt sigure.

Cu toate acestea, există, de asemenea, dovezi puternice că medicii nu fac tot ce pot pentru a prescrie aceste medicamente pentru cei care au nevoie de ei. 59% dintre adulții care nu au luat statine au spus că niciun medic nu le-a oferit o rețetă.

„Este posibil ca unora dintre acești oameni să li se ofere statine și să uite, dar acest lucru este în detrimentul lui, a spus Bradley. "Dacă un pacient nu și-a amintit de conversație, probabil că nu a fost una eficientă", a spus ea. "Trebuie să îmbunătățim modul în care formăm aceste conversații." Rezultatele au fost publicate pe 27 martie în Jurnalul American Heart Association.

Informațiile negative sau înșelătoare care circulă despre statine îi fac pe medici să depună eforturi copleșitoare pentru a face pacienții să ia medicamentele de combatere a colesterolului, a spus dr. Nieca Goldberg, care nu a fost implicat în studiu. Ea este cardiolog și director medical al Centrului NYU Langone Joan H. Tisch pentru Sănătatea Femeilor din New York City.

Efectele secundare: 1 din 10

Se estimează că aproximativ 1 din 10 pacienți au un efect secundar în urma administrării statinelor, a spus Goldberg. Tulburările musculare sunt reacțiile adverse cele mai frecvent raportate.

În ciuda acestui fapt, studiile clinice au arătat că diferența în simptomelor de dureri musculare între persoanele care iau statine și cele care au luat placebo este mai mica de 1 %, și aproximativ 0,1 la sută pentru persoanele care au încetat să ia statine din cauza durerilor musculare, în conformitate cu o revizuire publicată în revista Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

"Când pacienții primesc un medicament nou, îl discută cu prietenii sau îl caută online și primesc atât de multe informații", a spus Goldberg. "Unii dintre pacienții care sunt cu adevărat îngrijorați de administrarea medicamentului se concentrează într-adevăr doar pe efectele secundare. Ei caută online și obțin informațiile despre efectele secundare ale medicamentului, informații care nu le sunt spuse de către nimeni".

Bradley și Goldberg au spus că medicii trebuie să vină cu modalități mai bune de a vorbi cu pacienții despre statine și efectele secundare ale medicamentelor, mai ales dacă persoana a încetat să le ia.

În ciuda preocupărilor lor, aproximativ 60 % dintre pacienții care au încetat să ia statine ar lua în considerare reluarea tratamentului, a aratat sondajul. "Avem tendința să vedem că dacă un pacient oprește un medicament pe care l-a folosit anterior, atunci este o ușă închisă", a spus Bradley. „Acest studiu sugerează că ar trebui să ne angajăm din nou cu pacientul și să discutăm despre îngrijorările lor. "

Goldberg a spus că îi încurajează pe pacienții săi să transmită întrebările și îngrijorările lor printr-un portal de internet securizat. "Deci există un dialog continuu. Noi nu începem ziua dorind să prescriem medicamente pentru toți, dar dorim să reducem riscul unei persoane și, uneori, scăderea riscului de boli de inimă implică nu numai dietă și exerciții fizice, ci și un medicament”, a spus Goldberg.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel