Statinele sunt un tip de medicamente care pot reduce riscul unei persoane de a face boli de inimă. Ele fac acest lucru în primul rând prin reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) – colesterolul „rău".
Colesterolul „rău" LDL se poate acumula în artere și poate forma plăci. Aceste plăci pot bloca fluxul sanguin în artere, ceea ce duce la atac de cord și accident vascular cerebral.
Statinele blochează o enzimă în ficat care produce colesterolul, ceea ce reduce riscul acumulării placilor. Statinele pot, de asemenea, ajuta organismul să elimine colesterolul care a început să se acumuleze în artere.
În schimb, lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul „bun" pot reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Medicii consideră că acet al doilea tip de colesterol este benefic deoarece poate transporta alte forme de colesterol din sânge în ficat, ceea ce ajută organismul să scape de colesterolul „rău".
La ce sunt bune statinele
Mai multe studii au arătat că statinele sunt eficiente în îmbunătățirea nivelului de colesterol al unei persoane:
- Un studiu pe scară largă publicat în 2017 în revista Circulation a constatat că statinele pot reduce riscul de boli de inimă cu 27% prin scăderea nivelului colesterolul „rău" LDL.
- Autorii unei meta-analize, publicată în 2010 în Journal of Lipid Research, au concluzionat că statinele pot crește nivelurile de colesterol „bun" HDL, care poate proteja în continuare o persoană de boli de inimă.
- Într-un studiu publicat în The Lancet în 2015, cercetătorii au raportat că efectele statinelor variază în funcție de factorul de risc al unei persoane. Aceste medicamente au redus riscul bolilor de inimă cu 13% la persoanele cu risc scăzut, cu 29% la persoanele cu risc mediu și cu 48% la subiecții cu risc ridicat.
Există mai multe tipuri diferite de statine pe piață, pe care organismul le poate procesa diferit. Oamenii ar putea avea nevoie ia pastilele în alte momente ale zilei pentru a obține cele mai multe beneficii.
Cel mai bun moment pentru a lua diferite statine
Este important - din start vă spunem - ca o persoană care ia statine să urmeze ad litteram sfatul medicului care prescrie medicamentul în ceea ce privește când și cum trebuie să le ia. Timpul recomandat, care este ceva ce o persoană ar trebui să discute cu medicul său, va varia în funcție de tipul de statină.
Statine cu acțiune scurtă
O revizuire sistematică, publicată în Journal of Clinical Lipidology, în 2017, a constatat că statinele cu durată scurtă de acțiune au funcționat cel mai bine când au fost luate seara. Persoanele care au luat aceste statine spre sfârșitul zilei au avut niveluri scăzute de colesterol total și de colesterol „rău" LDL în comparație cu persoanele care le-au luat dimineața. O altă analiză, publicată în Current Opinion in Lipidology anul trecut, a ajuns la aceeași concluzie.
Statinele cu acțiune scurtă funcționează mai bine noaptea, deoarece enzima hepatică care produce colesterolul este mai activă în acest moment, notează experții de la Medical News Today. Cele mai multe statine cu durată scurtă de acțiune au un timp de înjumătățire de 6 ore. Timpul de înjumătățire al unui edicamente este timpul necesar pentru ca organismul să proceseze și să elimine jumătate din el.
Statine cu acțiune îndelungată
Organismul are nevoie de mai mult timp pentru a procesa statine cu acțiune îndelungată, care pot avea un timp de înjumătățire de până la 19 ore.
Cele două recenzii de mai sus au remarcat că statinele cu durată lungă de acțiune au funcționat la fel de bine dacă o persoană le-a luat dimineața sau seara. Prin urmare, persoanele care iau statine cu acțiune îndelungată pot alege ce moment al zilei li se potrivește cel mai bine.
Totuși, autorii recomandă ca persoanele care utilizează statine cu durată lungă de acțiune să le ia în timpul zilei, lucru ușor de reținut de aceștia. Este important să nu schimbi momentul administrării dozei, astfel încât dacă o persoană preferă să ia statine dimineața, ar trebui să le ia dimineața în fiecare zi așa cum i-au fost prescrise.
Persoanele care iau statine ar putea fi nevoite să le ia pe termen lung. În multe cazuri, atunci când o persoană nu mai ia statine, nivelul colesterolului crește din nou. Oamenii nu trebuie să oprească tratamentul cu statine fără aprobarea medicului, spun experții.
Se știe că unii oameni renunță la administrarea de statine sau își reduc doza dacă reduc în mod semnificativ riscul bolilor de inimă. O persoană poate face acest lucru slăbind un număr semnificativ de kilograme, renunțând la fumat sau făcând alte schimbări majore ale stilului de viață care le îmbunătățesc sănătatea, la modul general. Chiar și în aceste cazuri, totuși, o persoană ar trebui să discute cu un medic înainte de a înceta să mai ia statine sau alte medicamente.
Ce efecte secundare au statinele, citiți AICI. Ce alte efecte benefice au statinele, aflați de AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.