Starea lui Florin Busuioc, stabilă. Află ce se întâmplă la CC.Iliescu

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Actorul Florin Busuioc, care se află internat la Institutul "C.C. Iliescu" este în stare stabilă. El a suferit în urmă cu două zile un infarct miocardic masiv, în timpul unui spectacol pe scena Filarmonicii Oltenia din Craiova. Incidentul s-a întâmplat în jurul orei 21.30. Florin Busuioc (Busu) a fost dus de urgență la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde i s-a montat un stent, după ce echipa de medici s-a mobilizat și a venit de acasă pentru a interveni. Centrul de infarct de la Spitalul Județean din Craiova nu este încă inclus în programul național de infarct.

 

Ieri s-a decis transferul său la București la Institutul "C.C. Iliescu", care își dăduse acceptul pentru transfer, încă din prima zi, dar condițiile meteo au fost nefavorabile pentru transferarea acestuia cu elicopterul SMURD. Ajuns la institut, actorul a suferit un șoc cardiogen. Acum însă este stabilizat.

De ce l-au transferat la CC Iliescu

De ce a ajuns la Institutul C.C. Iliescu și nu la alt spital din Capitală, având în vedere că în București sunt 5 centre de infarct, este ușor de explicat. DCMedical.ro. a aflat de la prof.dr. Dan Deleanu, că spitalele în care se face cateterism cardiac sunt prin rotație de gardă, iar marțea este rândul institutului C.C. Iliescu.

„În București, spitalele fac prin rotație în anumite zile gărzile de infarct, de exemplu Institutul C.C. Iliescu marți și sâmbătă, spitalul Floreasca luni și joi, spitalul Elias vineri și duminica, etc. Orice infarct în ziua z este direcționat către spitalul care e de gardă în ziua respectivă, iar doctorii sunt de gardă în permanență în spitalul respective. În centre mai mici, cum e Brașovul, unde sunt doar 2-3 doctori care ot timpul trebuie să acopere 24 din 24 ore, ei nu pot să stea în spital, in spital si fac gărzi la domiciliu".

Spitalul din Craiova nu e în programul STEMI

Citește mai multe detalii în articolul Gărzi de infarct, un adevărat coșmar. Ce spun cardiologii și intervenționiștii 

În ceea ce privește centrul de la Spitalul Județean din Craiova, acolo unde Busu a primit primele îngrijiri și i s-a montat stent, prof.dr. Deleanu susține că acesta nu este încă inclus în programul național de infarct.

„Probabil că aveau un stent pe acolo, fiindcă avuseseră câteva cazuri efectuate, deci aveau materiale pentru urgențe".

În general, spitalele incluse în program național primesc materiale, inclusiv stenturi în baza programului și încearcă să-și păstreze anumite materiale pentru urgențe, dar din lipsa fondurilor există și posibilitatea ca centrele respective să rămână fără stenturi.

„Există riscul să nu existe stenturi sau să nu fie mărimea potrivită și să fii nevoit să faci improvizații. Doctorii sunt puși în situația de a rezolva cazul cu ce au la dispoziție. Noi ne-am descurcat cum am putut, nu am lăsat niciun pacient nerezolvat până acum", a precizat prof.dr. Dan Deleanu, pentru DCMedical.ro.

Vezi si Cum și-a sabotat Florin Busu Busuioc propria sănătate. Greșeli peste greșeli

Volum uriaș de muncă în timpul gărzilor

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog la Spitalul Floreasca din Capitală, a vorbit despre volumul de muncă uriaș al medicilor din laboratoarele de cateterism și i-a urat lui Busu însănătoșire grabnică.

„Cu toții suntem mândri de programul STEMI (cel mai bun program „ever" - cum afirma Ministerul Sănătății în urmă cu puțini ani), dar se ignoră volumul cumplit de mare de muncă pentru un număr incredibil de mic de centre și de medici. Gărzile de infarct din aceste centre sunt un adevărat coșmar.... Și mai larg, bolile cardiovasculare sunt principala problemă de sănătate a României. Cu toate acestea interesul autorităților pentru această patologie este cu totul marginal. Poate Busu ne -a dat o mână de ajutor așa, în felul lui ! Să-i urăm însănătoșire grabnică!”, a scris medicul pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel