Cercetătorii americani au analizat 40 stetoscoape dintr-o unitate de terapie intensivă din spital: 20 de stetoscoape tradiționale reutilizabile purtate de medici, asistente medicale și terapeuți respiratori și 20 de stetoscoape de unică folosință, folosite în camerele pacientului.
Toate cele 40 de stetoscoape au fost contaminate semnificativ cu un număr mare și o varietate extinsă de bacterii, inclusiv unele care pot provoca infecții asociate îngrijirii medicale, a reliefat studiul.
Toate aveau o abundență de bacterii Staphylococcus și mai mult de jumătate erau contaminate cu S. aureus, care provoacă cele mai periculoase infecții cu stafilococi. Alte bacterii care pot provoca infecții asociate cu îngrijirile medicale, cum ar fi Pseudomonas și Acinetobacter, au fost găsite în cantități mici. Cu toate acestea, nu s-a știut dacă bolnavii s-au îmbolnăvit din cauza contactului cu stetoscoapele. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, curățarea stetoscoapelor cu peroxid de hidrogen, alcool și șervețele. Fiecare metodă a redus cantitatea de bacterii, dar nu a atenuat în mod constant contaminarea.
,,Acest studiu subliniază importanța aderării la procedurile riguroase de control al infecțiilor după recomandările de decontaminare la pacienți stabilite de Centrele S.U.A. pentru Controlul și Prevenirea Bolilor", a spus dr. Ronald Collman, profesor de medicină la Universitatea din Pennsylvania, autorul studiului.
Rezultatele au fost publicate pe 12 decembrie în revista Infection Control & Hospital Epidemiology, după cum arată MedicineNet.com
Un alt studiu pe care vi l-a prezentat recent DC Medical arată, însă, că nerespectarea măsurilor de igienă riguroasă poate explica de ce, în general, până la 7% dintre pacienții supuși unei intervenții chirurgicale contractează cel puțin o infecție postoperatorie.
Conform cercetătorilor de la Universitatea din Iowa, respectarea protocoalelor referitoare la dezinfectarea mâinilor chirurgilor, a pielii pacienților și a suprafețelor din sălile de operație ar putea contribui la stoparea răspândirii agenților patogeni periculoși de Stafiococul auriu (S. aureus).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.