Îngrijirea unei persoane cu o boală mintală poate fi o provocare și poate avea un impact, provocând o serie de emoții, cum ar fi furia, confuzia, vinovăția, rușinea, incertitudinea, neputința, frustrarea și frica. De asemenea, este normal să simți durere și o senzație de pierdere pentru relația pe care ai avut-o cândva.
Sprijinirea unei persoane cu o boală mintală implică oferirea de sprijin și companie, prezență fizică, efectuarea treburilor zilnice și organizarea întâlnirilor și a programului de lucru.
"Omul este un sistem complex, compus din interacțiunea mai multor elemente esențiale. Când vorbim despre minte, elementele propuse ca trăsături de bază sunt energia și informația. Mintea este în noi înșine, în corpul luat ca întreg (nu doar în cap) și între noi (în relațiile noastre cu alți semeni și cu mediul din jurul nostru, cu lumea întreagă în general)", a declarat psihologul Ecaterina Bănică.
Acest articol ce face parte din campania DC Medical de educare și informare "Sănătatea mintală: lupta noilor generații cu depresia și anxietatea, dar și cu prejudecățile lumii",
Cum poți să ajuți pe cineva cu o sănătate mintală precară
Recuperarea după o boală mintală poate fi un proces de lungă durată, cu fluctuații ale simptomelor și ale funcționării zilnice. Este normal ca rolul și sentimentele tale să se schimbe în funcție de starea de sănătate a persoanei respective. Potrivit HealthDirect, boala mintală poate face chiar și cele mai mici sarcini să pară imposibile și este posibil să îți asumi responsabilități și sarcini pe care ei le făceau anterior. Este esențial să ai grijă de tine și de sănătatea mintală a persoanei dragi.
"Procesul de autoorganizare este modul unui sistem complex în care își ordonează propria devenire. Devii ceea ce gândești, simți și faci și ești direct răspunzător de propria existență.
Am făcut precizările de mai sus pentru că, atunci când avem lângă noi, în familie, o persoană care se confruntă cu probleme "mentale", o putem ajuta să înțeleagă ce nu este în ordine în viața ei (asta doar dacă ne întreabă sau ne cere ajutorul, când vorbim de o persoană adultă) și îi recomandăm să se autoorganizeze.
În felul acesta, ia naștere un lucru care se întoarce și reglează sistemul din care a luat naștere. Acesta este sistemul emergent de autoorganizare al unui sistem complex, deci, al fiecăruia dintre noi. Reevaluările periodice ale sistemelor noastre de funcționare umană sunt recomandările pe care le fac tuturor oamenilor și le mai recomand să renunțe la prejudecata că, dacă merg la un psihoterapeut sau la un psihiatru, înseamnă că sunt nebuni", a adăugat Ecaterina Bănică.
Ce trebuie să știi despre condiția de sănătate mintală a persoanei dragi
Condițiile de sănătate mintală sunt unice, așa că este esențial să înțelegi boala mintală a persoanei dragi, inclusiv simptomele, tratamentele și efectele secundare comune. Aceste cunoștințe te pot ajuta să îți educi sistemul de sprijin, să le înțelegi experiența, să te simți mai încrezător în rolul tău și să participi la îngrijirea lor, evident, cu acordul acestora. Recuperarea poate implica încercarea unor terapii, tratamente sau medicamente diferite și este esențial să ai răbdare cu persoana iubită și cu tine însuți pe tot parcursul acestui proces.
Discuțiile cu persoana iubită despre boala lor mintală o pot ajuta să se simtă sprijinită și mai puțin singură în timpul recuperării. Pentru a face acest lucru, planifică discuția sau conversația în avans, creează un spațiu sigur și întreabă dacă dorește sprijinul și sugestiile tale. Amintește-ți că ești acolo pentru ei, nu o povară, și validează-i sentimentele.
De asemenea, este important să îți amintești că persoana este mai mult decât boala sa mintală. Atunci când vorbești cu ea, încearcă să îi amintești de interesele și hobby-urile sale, deoarece participarea la interesele sale o poate ajuta să își separe identitatea de boală, ceea ce este crucial pentru recuperarea sa. A fi prezent și disponibil pentru a-i sprijini este de neprețuit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.