Spray nazal pentru intervenția de urgență în șocul anafilactic, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

Ion Voicu |
Data publicării:
Vaccinul ar putea fi intranazal
Vaccinul ar putea fi intranazal

Utilizarea unui spray nazal salvator de vieți în șocul anafilactic a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului. 

Până acum, persoanele alergice aveau la dispoziție doar dispozitivele preumplute pentru injectarea de urgență în mușchi a adrenalinei, pentru tratarea reacțiilor severe, cunoscute sub numele de anafilaxie.

Șocul anafilactic este o criză severă de alergie cauzată de alimente, medicamente, înțepături sau mușcături de insecte. Evoluția unei reacții anafilactice este foarte rapidă, iar simptomele merg de la mâncărimea intensă a pielii, urticarie, roșeața feței, până la tulburări de respirație, umflarea buzelor, gâtului, limbii, mâinilor și picioarelor, greață, vărsături și, în cazuri severe, pierderea conștienței.

Persoanele cu risc crescut de anafilaxie, inclusiv cele cu antecedente de reacții anafilactice, trebuie să poarte permanent asupra lor o seringă auto-injectabilă cu adrenalină, cum este EpiPen, dispozitivul comercializat în țara noastră. Epinefrina injectată intramuscular de acest dispozitiv acționează rapid asupra sistemului cardiovascular și respirator, contracarând scăderea tensiunii arteriale, din șocul anafilactiv, stimulează inima și ușurează respirația.

Administrarea rapidă a adrenalinei poate preveni agravarea simptomelor și poate salva vieți. Persoanele care ar putea să aibă nevoie de pen-ul cu adrenalină, sau în cazul copiilor, părinții, educatorii și profesorii, trebuie să fie instruiți în privința folosirii seringii preumplute. 

Spray-ul nazal a cărui folosire a fost recomandată vineri de către EMA, Agenția Europeană a Medicamentului, ar putea înlocui injectoarele automate, fiind mai ușor de transportat și de manipulat de către utilizatori.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel